2019-07-15
鼎爺兒子李泳豪所開既拉麵店,之前開和牛立燒店,依家再開拉麵店,主打和牛沾麵、雞白湯拉麵,價錢亦唔算貴。環境位於旺角美食區「煙廠街」門面比較少,好易錯過入口,不過門口有幅比大家掛心願既牆。店內座位亦唔多,約十餘個,係小店面積同設計,而落單方面係選用機器自行購買,中午時分未有沾麵供應,要晚上先有,咁就試佢地既拉麵。北海道香蕉朱古力脆餅 $28本身想試苦瓜餃子,但好早就售罄!試下香蕉朱古力脆餅,食落唔太甜,又帶香蕉味,都幾match。灸燒豚肉·濃蝦湯拉麵 $80另外加左慢煮A4和牛一片($45),豚肉燒得好靚仔,仲有成三片,肉質十分鬆軟且帶少許肥膏,高質豚肉,而A4和牛屬薄切,但肉味都頗濃。至於濃蝦湯唔油膩,帶微微蝦味,較重口味岩我!慢煮薩摩雞·濃厚雞白湯拉麵 $90湯頭十分雪白,一呷好濃郁而且帶雞既鮮味!有啲似卡邦尼但冇咁稠,雞肉滑身帶黑椒香味,同樣濃郁,同蝦湯一樣咁好食。總括而言,店舖雖小,菜單選擇亦唔算多,但麻雀雖小,五臟俱全,湯底係比較岩我呢啲重口味既人,但又一啲都唔油膩,味道中上水平,肉類都處理得不錯,係旺角區多一間食拉麵既選擇。
北海道香蕉朱古力脆餅 $28
灸燒豚肉·濃蝦湯拉麵 $80