2023-03-11
一向都覺得食物質素係應該同價錢掛鉤,食到平嘢又好食係bonus之前喺中上環嗰邊嘅拉麵店食過 雞白湯拉麵之後,就不斷試下其他拉麵店煮成點。活躍喺油尖旺區,咁啱睇到呢間個雞白湯好似中上環嗰碗,仲要有炸牛蒡,所以入到去二話不說就揀咗呢個$138嘅拉麵,樣貌同價錢都同中上環嗰間差唔多。如果佢係做得好味嘅話就唔使去到中上環咁遠啦入到去店,個感覺似米線店同埋好港式餐店嘅裝修。加上店員俾我嘅感覺都好中式。碗面賣相都ok塊豬肉,冇乜特別都可以接受但係嗰塊雞,有啲似白切雞嘅味道,好似有少少薑味。個湯底都ok,又唔太咸,但係我覺得有啲中式嘅雞味,就係帶少少薑味,個樣似日本拉麵,但係味道可以再好啲。食完拉麵都冇嗰種我想飲晒啲湯嘅衝動。炸牛蒡唔夠乾身,上面仲有好多油。另外,嗌咗碗 香辣豚骨湯拉麵基本上兩碗分別都係個湯,由於我唔食湯麵好少食辣,試飲咗淡湯,食得超過十小辣嘅人應該唔會覺得辣嘅總結,味道唔錯嘅,正所謂冇比較冇傷害,但係以呢個價錢同環境嚟講,我覺得唔太抵食啦。我寧願番去中上環嗰間排下隊
碗面賣相都ok
極濃雞白湯拉麵
塊豬肉,冇乜特別都可以接受
但係嗰塊雞,有啲似白切雞嘅味道,好似有少少薑味。
炸牛蒡唔夠乾身,上面仲有好多油。
另外,嗌咗碗 香辣豚骨湯拉麵
我寧願番去中上環嗰間排下隊