星期日夜晚既柯士甸路冇乜人, 雖然隔離北京水餃同對面都敏俊炸雞好多人, 不過呢間反而有D冷清冇乜人, 店員企起外面落力推介之下就入左去食店內環境狹小, 只有9個位, 但可以望到師傅煮面烤肉, 感覺有D似去左日本全店其實只賣三款麵, 分別係醬油魚介豚骨拉麵, 鹽魚介豚骨拉麵, 同沾麵, 另外有分大細SIZE, 細既就少一片豚肉, 相差10蚊, 細既78, 大既88我叫既鹽魚介豚骨拉麵, 食麵之前先飲一啖湯, 好濃好濃, 好少鹽味既湯都濃, 呢個湯飲得出佢豬骨既濃味同埋魚既鮮味, 由於好濃, 感覺湯有D黏住個口。麵:彈牙, 見師傅有個TIMER計住煮麵既時間確保唔會煮到太冧豚肉(叉燒):呢度既叉燒唔同一般用滷水汁煮既叉燒, 而係煮過既五花肉用火槍再燒一燒(對, 怕肥既人就要注意), 師傅起有ORDER之後先會用火槍燒, 確保上枱時五花肉既油脂仲係半溶既狀態, 一入口五花肉既油脂就溶起口中, 同時又食到香脆既口感, 好正, 五花肉上面既黑椒同樣吊出五花肉既香味半熟溏心蛋: 冇煮過火, 入口仍然香滑朋友叫既醬油魚介豚骨拉麵, 除左湯底之外其他配料基本上係一樣, 醬油湯比起鹽味更濃, 喜歡濃味既

半熟溏心蛋: 冇煮過火, 入口仍然香滑
朋友叫既醬油魚介豚骨拉麵, 除左湯底之外其他配料基本上係一樣, 醬油湯比起鹽味更濃, 喜歡濃味既可以一戰

但朋友就覺得呢間既拉麵麻麻, 因為佢本身唔太鐘意食魚, 覺得魚味有啲重, 食到豬骨味之外有魚腥味, 因此如果你係唔太鐘意魚腥味就要三思啦...
Other Info. : 1. 服務周到, 不斷加水比客人, 可能因為冇人關係.... 2. 中等價錢, 如果去到糧尾就唔好黎啦XD
2014-03-30
$100 (Dinner)
  • 醬油魚介豚骨拉麵
  • 鹽魚介豚骨拉麵