2024-04-26 52 views
銅鑼灣有個飲清酒好chill之地,見到門口張得意貓貓相就知道尼間一定係chill爆既地方🤣~仲要係好多清酒收藏地,可以飲到好多特別款😍🥂翔空 Lagoon Alcoholic Strawberry草莓香撲鼻而來,仲有草莓果粒,飲落去甜美又輕盈,微微氣泡🫧好fresh~🌸榮螺清蒸之後榮螺肉質細嫩彈牙,只簡單加入清酒,香菜麻油等簡單調料,令榮螺保留原汁原味~🌸蕃茄甘味沙律加入特製秘醬,有種熟悉又估唔到既味道,就知道酸甜好開口。就鍾意尼d簡單又有驚喜既菜式~🌸佐酒小菜係可愛既貓仔餅中夾雜海鮮沙律餡,底部仲有健康紫薯蓉,可以加檸檬或者芥末點住食,我就咁搭配紫薯蓉都已經好夠味~🌸白松露芝士三文魚薄餅銬脆均勻既薄薄小塊芝士薄餅皮,分類雖小,但內裡三文魚係我想唔到既厚實啊~入口更係香脆🌸雞白湯濃縮既雞湯更有營養,而白湯內更有昆布同肉丸,今餐仲係唔滋補元氣滿滿~🌸酒盜風炒小松菜單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會

🌸榮螺

🌸蕃茄甘味沙律

🌸佐酒小菜

🌸白松露芝士三文魚薄餅

🌸雞白湯

🌸酒盜風炒小松菜
單食尼會覺得偏鹹,但係你搭配清酒口感係岩岩好~

🥂水府自慢 10号pink 純米大吟醸 原酒
採用粉紅色的米糯作為主要原料,聞落去有清香甜美的米香味,若隱若現既淡淡玫瑰花香,入口柔滑綿密,係係口中彌留醇厚既甜味,精準把控既酒精度唔會太濃,微醺感覺更加安神舒緩~佢淡雅甜美口感太適合女仔~

🌸燒帶子伴海膽湯
濃郁海膽用蛋卷來做飲筒,食法新穎令湯食落去冇咁膩口,而厚實帶子混合海膽湯更係豐富味蕾。

🌸牛筋
先經過慢熬之後令牛筋變軟嫩,加上鹹香濃郁嘅醬汁,燒烤既焦邊,下酒菜一流又膠原慢慢。

🌸紫蘇葉雞胸肉
有紫蘇特別香氣包裹雞胸肉,每一啖都有紫蘇香

🥂Daiyame 芋燒酎
特別嘅用左日本鹿兒島出名紫芋(Daiyame)為原料釀製,陣陣紫芋香氣係酒邊散發出來~入口柔順醇厚,仲有紫芋留香係口中~

🌸牛油㠀賊肝醬炒魷魚
牛油提香,而㠀賊肝醬令魷魚更為濃郁惹味,而搭配清酒食更係岩好。

🌸雞胸軟骨
軟骨加夾雞胸一脆一柔,最佳拍檔

🌸忌廉芝士明太子厚油揚
係明太子同芝士封頂烤焦脆,令個豆卜多左一層香味~豆卜焦脆不幹。

🥂鍛高譚 紫蘇燒酎
紫蘇整食物就經常見,酒來講就少有,咁特別肯定試下~聞落去有紫蘇特有香味,而飲落去係草本味道~尾韻悠長回甘

🥂WAKAZE Ispahan (France)
靈感來自阿拉伯傳統糕點Ispahan,係結合法式傳統與現代精釀技藝的特色啤酒,飲落去有玫瑰,荔枝既芳香,蜂蜜甜度仲平衡左啤酒酒精度,異域風情滿滿。

🌸雞髀肉
最鍾意食雞髀,烤過既雞髀脆皮又嫩口

🍰芝士無花果蛋糕~
芝士蛋糕口感細緻綿密,加左無花果既清甜,減低左芝士既甜膩。

🍧白桃雪葩
酸酸甜甜真係好吸引我,而佢真係一整個雪凍既白桃果肉內盛白桃雪葩,誠意滿滿啊~

• 榮螺
  • 佐酒小菜