2014-05-20
一向愛食辣, 雞煲和川菜更是我的至愛。所以男友一提議食雞煲, 我就非常期待。由於係星期一晚,所以我地5:30 pm 仲可以訂到 8:00 pm 的位, 8:15分左右到達完全不用等位。雞煲有三類選擇, 但由於係第一次光顧, 所以我地唔知應該點那一種, 細問店員後, 知道饞咀麻辣雞煲會比隨變麻辣雞煲更辣和濃, 由於係第一次食,一來怕太辣, 二來覺得"隨變麻辣雞煲" 應是招牌菜, 所以最終點了(半隻雞)小辣隨變麻辣雞煲。之後點了些火煱配料, 美國肥牛, 唐生菜, 黑拍業等等.. 我最欣賞隨變的是很多火煱配料都可以叫小份, 岩哂2-3人份量。雞煲的雞肉算滑, 但不太入味, 整煲都是很單一的麻辣味, 而且味道不夠濃, 我後來差一點要點醬油....而且小辣也太辣了吧, 我和男友以經算是食得辣之人, 但結果小辣還是太太太辣, 由其是唐生菜等吸湯的配料, 吃到後來以有點胃痛吃不下了, 不停叫店員加湯, 店員也給我們一碟解辣醬, 同埋提議我地飲花果茶。今次有點失望, 因為雞煲在只要"辣味", 不過不得不讚, 店員的服務態度都十分好!