2022-04-23 157 views
啟岸最近開了很多間新店,假期和男友去遊遊看,順便嘆一杯咖啡,用咖啡去點綴下假期的愉快心情。這間咖啡店裝修帶日本調,既吸睛又充滿風味,而且他位置在剛開張的明星咖啡店後面,幾次經過明星咖啡店都人山人海;那我就心想「應該支持一下小店吧」所以就決定光顧-伊間珈啡,為小店打打氣吧!當時位置都入座有八成,男友不喜歡太擠迫,所以當時決定外賣;當時在我們前面只有一張單,門外亦只得我和那組客人在等候;當時男職員(我猜那想應該是老闆)說可能需要等10分鐘,我說沒有問題,我願意等10分鐘;我不是挑撥事情+製造事端的客人,所以我們站在門外乖乖的等了25分鐘.. 他們店面門口很小,我倆又站在門口,如果有心去記掛客人,沒有可能不知道我就在等你們… 最後我有禮貌地上前詢問「唔好意思~我的訂單已經等了25分鐘,請問還要大約等幾耐?」男職員才發現原來漏了我單,我心想「竟然間鋪咁細,都可以唔發現漏咗我張單..」然後男職員沒有歉意地說要等多陣就有,然後又行開做其他嘢,交俾女同事繼續沖我杯咖啡,但係佢哋應該溝通或管理出現左問題,兩位女職員拎住我張單研究咗好耐究竟我係買咗乜嘢item, 而個張單係由我剛剛手上遞比佢哋,張單其實

當時位置都入座有八成,男友不喜歡太擠迫,所以當時決定外賣;當時在我們前面只有一張單,門外亦只得我和那組客人在等候;當時男職員(我猜那想應該是老闆)說可能需要等10分鐘,我說沒有問題,我願意等10分鐘;我不是挑撥事情+製造事端的客人,所以我們站在門外乖乖的等了25分鐘.. 他們店面門口很小,我倆又站在門口,如果有心去記掛客人,沒有可能不知道我就在等你們… 最後我有禮貌地上前詢問「唔好意思~我的訂單已經等了25分鐘,請問還要大約等幾耐?」男職員才發現原來漏了我單,我心想「竟然間鋪咁細,都可以唔發現漏咗我張單..」然後男職員沒有歉意地說要等多陣就有,然後又行開做其他嘢,交俾女同事繼續沖我杯咖啡,但係佢哋應該溝通或管理出現左問題,兩位女職員拎住我張單研究咗好耐究竟我係買咗乜嘢item, 而個張單係由我剛剛手上遞比佢哋,張單其實寫得好清楚我買咗乜嘢,我唔喺係到做都睇得明,但嗰兩個女仔竟然睇唔明!我安撫自己,唔好咁嬲,我係黎支持小店㗎嘛,我一直叫自己冷靜… 跟住我又喺度望住佢哋等等等,嗰兩個女職員又叫咗個男職員問張單究竟叫左啲乜野,最後終於知道啦,但個陣其實我已經差唔多等咗35分鐘… 而當時我嗰兩杯咖啡係未有完成品出世,所以我決定上前退款取消,亦決定呢一間店舖以後並不光顧。

我嬲,唔係嬲我要等,而係嬲佢地唔去重視一位得失左嘅客人,而大前提係自己店方做得唔好。如果你發現呢位客人企咗喺度等咗你咁耐,你係咪應該身為老闆要即刻去沖呢一杯咖啡,或者如果個位新同事係唔識沖,呀老闆你係咪應該喺隔離輔助去快啲完結件事,而唔係行開唔去理個兩個連單都未識睇嘅女同事?OK,當所有嘢都真係半桶水喇,當你哋店舖係未ready、唔識做生意,最起碼你應該有少少禮貌去同客人講聲道歉,去安撫或take care個客人;我係一個好耳仔軟嘅人,其實當時只要用閃爍爍嘅眼神同我講聲唔好意思,我係一定唔會嬲,但最後我地只係企咗喺度35分鐘而換來被冷漠對待。

點解我會取消張單,因為我已經知道個杯咖啡唔會好飲得去邊,雖然我冇飲過而去評價,但一啲都對佢地唔係唔公平;因為沖一杯咖啡,係需要用心去做每一個步驟:咖啡磨起成粉嘅粗幼度,咖啡粉接觸水嘅時間同溫度,咖啡出世後接觸奶之前同空氣接觸時間既長短等等等等細緻嘅事項,試問你連一個客人咁簡單都照顧唔到嘅時候,你哋又何來有心去照顧到去沖一杯咁複雜細緻嘅咖啡?嗰位女同事連單都唔識睇既時候,你覺得佢識唔識沖一杯好咖啡?求其沖一杯咖啡係好易,沖一杯好飲嘅咖啡係好難。

最後,我希望佢哋自求多福,佢格離間明星咖啡店人山人海,而佢哋樓上仲有一間非常出色非常有禮貌非常有質素嘅咖啡店,而呢一間咖啡店只係一間「有裝修嘅舖頭」,僅此而已。我希望佢哋靠裝修可以支持到啦。