2021-01-08 1832 views
經過開灣仔區工作,想起「再興」的燒味飯,非常懷念他們的超級好味道,所以今日有機會再去食好嘢獎勵自己。叫了一碟肥叉飯加例湯,誰不知嚟咗碟乾爭爭的叉燒飯,我問侍應,我係要肥叉飯喎,嗰位侍應回覆話,你呢碟已經係又肥又淋㗎喇 ! 有冇搞錯呀!咁都得 ! 另外叉燒啲南乳味很難吃,哀過自己整,非常水皮的染色叉燒,冇哂以前令人回味的好味道。🤮例湯也是,水皮之作,冇西洋菜味,冇肉味,淡如水,feel到有啲沙塘味,希望是我感覺錯。🥶以前食「再興」最緊要係枱面的那樽醬汁,真係令一碟死屍飯劃龍點睛,但係......又出事了,都唔知今時今日「再興」為什麼,全部都失去水準,已經不再是以前排長龍的「再興」那份原味道 ! 💬
醬汁
老火湯
叉燒飯
2021-01-08
$42 (Tea)