2017-03-30 1019 views
這天約朋友到中環食lunch~ 大家不約而同都想食越南餐~ 好的, 就來試一下早前傳聞中的好味越南粉! 剛巧在中午時段,  加上店子細小而坐位又不多, 所以我地在店外等了15分鐘~之後被安排坐在bar枱, 雖然椅子較大, 跟廚房和旁邊食客還有一點點的距離, 但也有點壓迫感, 坐得不太舒服!這裡的食物選擇不多, 而我就選了最貴的"至尊"河粉來試! 滿心期待的"大牛河"終於送上, 我立即嚐一口湯底, 牛湯香濃不錯; 只可惜內裡的牛柳片, 牛腩, 牛肉丸, 牛栢葉, 牛尾, 牛展和扎肉大部份都是碎濕濕的! 就連牛栢葉都剪為一分三的size! 全部細細件之餘加埋都沒有10件! 加上麵底又不算多, 細食的我食完也不夠飽!!  索價HK$88一碗實在很不值! 至於朋友揀的豬頸肉撈檬就沒有驚喜, 不過不失! 由於大家都不夠飽, 所以多點一個"秘製雞翼"! 雞翼賣相好吸引, 配上香草和秘製醬都好好味! 但又好可惜竟然連一隻雞翼都要一開二, 一條骨拆開當為一隻雞翼... 大家發現後都覺得無奈和感到不划算!單看menu本以為好抵食, 可惜配以這樣的份量相信都不會再來第二次!

至尊
秘製雞翼
燒豬頸肉撈檬
2017-03-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$89 (Lunch)