用餐日期為三月上旬的一個平日晚上,見到呢間燒味店新開,環境明亮,相比附近中上環老牌連鎖舊式茶記,真的會吸引女士們光顧~一入去門口有工人整緊天花版,我要「兜路」行先可入去會合已搵左位既老公~中間每張小檯竟然每張有四張椅,擺左四個位,心想中午時間中環一定好多人,就算坐到四個人,都放不到四份餐吧?!細細個時家住中環,對呢間舖頭有依稀的印象。「懷舊情懷 復刻味覺」是不少老店作招徠的話句,來燒味店唔係唔食燒味卦?我同老公睇晒所有店內餐牌都沒有燒味碟頭飯。。。只有散叫的燒味。。一心來呢到真心唔想食小菜啊!但環顧四週所有食客都係叫以下「家常便飯」餐牌既小菜套餐,咁無辦法啦!我地以為晚飯沒有燒味供應。誰知呢個係伏之始!老實說,呢個價錢都算小貴~心想一次半次無所謂啦!B3 餐$88,仲話新張優惠先有白飯同老火湯送~飯很硬,飯沒有飯味~最過份既係壺「茶」,有個壺,正常人expect 是茶吧!點知是水來的,仲要收幾蚊「茶錢」同加一!散叫左個荷葉飯,等左半個鐘先到,唔算熱,味道有點怪,很少「料」;老公食到一半已經唔想食好戲在後頭,見到有一個男客人問店員,為何餐牌沒有「燒味飯」,那客人其實同我地一樣已叫左「家常

細細個時家住中環,對呢間舖頭有依稀的印象。

我地以為晚飯沒有燒味供應。
誰知呢個係伏之始!

老實說,呢個價錢都算小貴~心想一次半次無所謂啦!

B3 餐$88,仲話新張優惠先有白飯同老火湯送~

飯很硬,飯沒有飯味~

好戲在後頭,見到有一個男客人問店員,為何餐牌沒有「燒味飯」,那客人其實同我地一樣已叫左「家常便飯餐」,同我們一樣愈想愈唔對勁,終於忍不住要問下店員!但店員支吾以對,沒有回答那男人「有定冇?」
再問多兩問,先細細聲話「你可以叫!」咁男客人再問點解呢度冇燒味飯餐牌!繼續答唔出!

我們的疑問和那男人一樣仍未解開,食完心有不甘,於是看看放在門外的餐牌,晚上係有「燒味飯」的!而且只是五十多元!!

真係狗年第一大伏!店方係咪迫人食較貴(至平都要$88)既「家常便飯」而故意唔擺燒味飯餐牌入店內??請自行判斷!

有些小插曲都幾「有趣」,此店不斷有單身女士進入,但店員都要她們撘檯,幾乎8成女士都不願意走了,剩下的都是不情不願坐下。其實店內仲有好多「吉位」。

幾天後,比多次機會呢間「燒味專家」,晚上叫附近工作的老公係呢間「斬料」燒味回家,燒味質素仲差過大家樂
可以講 bye bye!
2018-03-01