2018-05-07 460 views
呢日喺大本型返工,好日都唔過呢邊一次,真係唔知有乜好食,當然要OPENRICE下~因為唔想去food court同人逼,又得自己一個食,所以揀左呢間裝修似露天CAFÉ,感覺坐得幾舒服既沖繩野未去過沖繩,風味正唔正宗就不予置評啦,但餐牌上既食物係幾新奇既,特別係呢個二段炊飯,感覺有啲似蒸汽石鍋。我去既時間係三點幾,所以有下午茶選擇,價錢唔算平但份量多。我揀左個檸檬蜜糖芥末豚肉芝士蕃茄炊飯($58),定食包一杯餐飲。話明沖繩野一定唔少得黑糖,但黑糖檸茶檸水其實都係俾樽黑糖黎自己加,無咩特別主角既二段炊飯~~~芝士蕃茄炊飯湯底濃郁,蕃茄味濃,唔係茄膏溝水,飯粒索哂蕃茄湯既精華,綿綿地,夏天食起黎感覺無咁滯。面頭大大塊芝士,但湯唔夠熱,大部份都坐唔溶,勉強有拉絲效果,但同蕃茄味係夾既,塊蕃茄就偏生所以無食到。檸檬蜜糖芥末豚肉配菜有芽菜、秀珍菇同蕃薯,健康啲之餘加落飯度可以增加口感,但菇感覺唔算新鮮,有啲草腥味,蕃薯幾甜但得兩舊略嫌少左啲。豚肉大約有六舊,肥瘦適中,檸檬味唔出,主要都係食到蜜糖芥末既味,反而加左肉鬆有啲鹹鹹甜甜咁,味道幾夾幾驚喜。整體黎講如果想食得豐富飽肚啲又坐得舒服,係個唔錯既

我去既時間係三點幾,所以有下午茶選擇,價錢唔算平但份量多
熱黑糖檸檬水

檸檬蜜糖芥末豚肉芝士番茄炊飯
主角既二段炊飯~~~
芝士番茄炊飯
芝士蕃茄炊飯
檸檬蜜糖芥末豚肉
檸檬蜜糖芥末豚肉
配菜有芽菜、秀珍菇同蕃薯,健康啲之餘加落飯度可以增加口感,但菇感覺唔算新鮮,有啲草腥味蕃薯幾甜但得兩舊略嫌少左啲

整體黎講如果想食得豐富飽肚啲又坐得舒服,係個唔錯既選擇,而且喺出面都唔多見呢類炊飯,可以一試~~
2018-05-05
$64 (Tea)