2016-02-18
晚上和朋友吃過飯後,兩個都已經好飽,但總覺得有甜品既晚上先係一個good night 。因為已經太飽,決定兩個人share 一個魔鬼球。魔鬼球係一個球形既朱古力殻,裝著一球雪糕同朱古力mouse 再加上餅乾粒。雪糕有三個味自選,而我地就揀左朱古力味,實行三重朱古力既體驗。魔鬼球一到,黎唔切拍片,店員就急不及待咁淋上朱古力醬,溶化朱古力外殻。平常來講,朱古力殻應該不太好食,但反而今次有驚喜,朱古力殻應該係用上了比較好質素的朱古力來製作,同堆朱古力mouse 味道和質感都比想像中好多了。反而對朱古力雪糕有點失望,雪糕太冰味淡,感覺上不足料,食落去更食到細冰粒,要扣分!不過總體黎講都可以接受的。可能期望太高,有點落差。不過點呢道甜品既人,大概都係想enjoy 一下視覺上的快感。
魔鬼球