2021-10-29
女友小熊係港島做行街,佢發現西環都有楚撚記,店鋪大過屋企樓下間馬頭圍楚撚記,於是訂枱去開餐.訂枱原因係小熊話經過兩三次,次次門口都有客等位,訂定枱隱陣嘛!去到先知西環楚撚記同馬頭圍分店一樣,都係一條橫巷內.由於餐廳面積更大,坐得更舒服,裝修環境更令!一踏入餐廳,冷氣夠涼!原因可能係餐廳間開咗一邊做火鍋.餐廳裝修可以講一絕,一邊有老香港情懷,另一邊係中國風,帶D外地朋友嚟洗塵一流!小熊睇啱炸蠔餅,另外再點金沙黃金白飯魚,炸金磚豆腐同薯仔牛柳粒.再睇睇 menu, 嘩嘩嘩!居然有沙冰!幫襯咁多年D小菜餐廳,從未見過有沙冰提供!頂多咪啤酒荷蘭水!所以見到有沙冰簡直兩眼發光!我叫咗華田呵力沙冰,小熊叫水蜜桃沙冰.蠔餅炸得超鬆脆,蠔仔不單只份量適中,每隻蠔嘅size都唔細.白飯魚每條都包滿咸蛋黃,入口咸蛋味齒頰留香,外脆內軟,送酒一流!同樣地,炸金磚豆腐外脆內軟,滿意.薯仔牛柳粒味道帶甜,薯仔炒得夠冧夠入味,牛柳粒肉嫩,夾自己喜歡甜味嘅胃口.四個小菜都出現一個奇怪現像,望上去份量好似不足,但我同小熊都食淨,份量不足只係假像.沙冰簡直變成主角,首先不論華田呵力定水蜜桃味,味道都超濃郁,沙冰口感又夠
去到先知西環楚撚記同馬頭圍分店一樣,都係一條橫巷內.
由於餐廳面積更大,坐得更舒服,裝修環境更令!
一踏入餐廳,冷氣夠涼!原因可能係餐廳間開咗一邊做火鍋.
我叫咗華田呵力沙冰,小熊叫水蜜桃沙冰.
同樣地,炸金磚豆腐外脆內軟,滿意.
沙冰簡直變成主角,首先不論華田呵力定水蜜桃味,味道都超濃郁,沙冰口感又夠綿,質素好過不少甜品屋.
點解咁正嘅沙冰,馬頭圍楚撚記無出售架!