2021-05-26
最近面書非常之活躍一個群組叫做沙嗲牛肉關注組,長沙灣嗰間咁出名當然唔使我講啦。但係原來每一區都有啲出名嘅沙嗲牛肉店,觀塘區嘅代表竟然就係呢間咁懷舊80年代嘅茶餐廳。咁我就搵㗎膽粗粗去試吓。門口擺晒蛋撻菠蘿包,我諗佢廚房應該有自己焗爐焗麵包。晏晝四點去唔算多,適逢星期三跑馬日,店員同食客一齊刨馬經,樂也融融。我就叫咗佢個特餐,因為有沙嗲牛肉麵(此行嘅主要目的)下午茶想飲汽水,見到跟餐汽水唔使加錢咁就叫做汽水,點知杯汽水一啲氣都冇,好似糖水咁。忍唔住同夥計講話杯汽水冇乜氣,跟住個店員竟然同我講「係呀!跟餐嘅汽水係冇汽架」然後施施然走咗。算啦,我今次又唔係黎淨係飲佢杯汽水,不過提醒大家千祈唔好叫跟餐嘅汽水。佢嘅餐包同埋火腿蛋都係普通茶餐廳級數,比唔上澳牛。到真正食佢個牛肉麵,沙嗲尚算食到有沙嗲味不過冇花生味。麵質應該係一般即食麵。牛肉比一般嘅沙嗲牛肉切得厚,有咬口,但係又唔韌。可惜成碗面得3塊有D少。可能午餐時候食佢個沙嗲牛肉飯可能仲多的牛肉。結論:$36唔算貴,如果係想集郵或者食懷舊風味試過一次就夠,冇翻食嘅衝動,同埋千祈唔好叫汽水。
門口擺晒蛋撻菠蘿包,我諗佢廚房應該有自己焗爐焗麵包。
我就叫咗佢個特餐,因為有沙嗲牛肉麵(此行嘅主要目的)