端午節假期難得同屋企人食飯,想搵一間坐得舒服,食物又唔錯嘅餐廳我哋一齊諗起Mr Steak,皆因上年我哋去過銅鑼灣利舞台嘅Sky bar,嗰度嘅食物同埋質素都令我哋喜出望外,佢都係隸屬同一個集團,所以我哋就諗不如試吓Mr Steak!我哋揀咗相對近我哋嘅青衣城分店,去到大約一點鐘,都有差唔多九成滿座,好彩訂咗枱,所以唔需要等。一直都知道呢度有Mr Steak嘅分店,不過開咗咁耐都未食過,餐廳環境幾闊落,感覺乾淨同埋舒服。呢度午餐時段每人最低消費係一個lunch set,價錢介乎$118-$218,就可以任食沙律吧嘅多款沙律、甜品同埋餐湯,每人仲會有杯咖啡或茶澱粉質最高嘅食物賣最平,亦都不無道理,等食客唔會食咁多沙律吧嘅嘢。唔係好理解點解牛扒都要有咁多選擇?咁唔食牛嘅人點算?平時唔太好澱粉質食物嘅我,就揀咗豬柳。入咗之後落完單,就急不及待睇吓沙律甜品吧今日有乜嘢款式!沙律有七至八款,西式沙律菜、紅菜頭沙律、日式螺肉沙律、烤雞沙律、水蜜桃鴨胸沙律、日式豆腐沙律......另外仲有兩款凍火腿片,款式都幾多元化;是日餐湯係甘筍湯,而放喺湯隔離嘅唔係餐包,而係金黃色嘅Scone。超鍾意食呢啲沙律

平時唔太好澱粉質食物嘅我,就揀咗豬柳。

入咗之後落完單,就急不及待睇吓沙律甜品吧今日有乜嘢款式!

超鍾意食呢啲沙律嘅我,每個款都夾左少少,夾夾埋埋都有一碟。

沙律嘅味道不過不失,當然如果要比較利舞台Sky Bar,呢度就稍為遜色左,咁當然價錢呢度都平少少。

大部份沙律嘅生果都唔係新鮮,食得出係罐頭,只係裝飾得好靚同埋配搭得幾好。因為我唔太好甘筍,所以無飲到湯;其實第一眼好想食Scone,但感覺實在太飽,不過從佢個賣相睇都知佢應該外脆內軟。

前菜沙律質素可以接受,食完一碟其實都飽左三成,再去攞左第二碟......時間過咗大約25分鐘,主菜先上枱。

烤英國豬柳 百里香燒汁 $148
就咁睇豬柳都好大塊,係有啲期望㗎!點知一切開第一件就略有定奪

豬柳乾過煎豬扒,肉質嚡,豬醃制得唔入味,就好似瘦叉燒冇咗蜜糖燒烤汁咁樣,嘅冇肉汁,又冇味道......
伴碟嘅薯蓉似係薯粉開出嚟,唔香滑,味道好假;所謂嘅百里香燒汁,其實我真係唔係好食到有百里香味,分分鐘係超級市場買個即食肉汁粉返嚟仲好食過佢

屋企人叫咗香蒜海蝦雜菜意大利飯 $139
上枱就知道佢一定唔係意大利飯,點解?因為佢冇意大利飯濃稠嘅質感,俾我重新命名的話,我會命名佢做「海鮮蕃茄燴飯」。
首先睇得出唔係用意大利米,似係用珍珠米。食落冇米骨,仲好似有啲腍,感覺似普通白飯嘅質感多d。質感水水地,茄汁落多咗,啲飯好似水浸咁
唯一可以讚嘅係隻蝦,彈牙大隻。

佢個自助沙律吧仲有甜品,款式都有7-8款,芝士蛋糕、麵包布甸、啫喱糖、和果子......味道不過不失,但係冇乜特別印象深刻。

餐飲揀咗熱檸茶
好彩檸檬唔澀!

今次嚟到同一個集團另外一間鋪頭嘅用餐經歷,確實有啲失望,可能呢啲就叫一分錢一分貨。

如果你但求飽肚,呢度絕對滿足到你;如果要講求質素,咁就唔好考慮喇!
2018-06-18
$150 (Lunch)