2023-02-20 59 views
喺沙田新開一間以外星人作主題嘅燒肉店,佢哋主打以一人份嘅燒肉套餐,入面嘅款式包括咗日本宮崎A5和牛、牛五花、1++韓牛(腹協兩側、韓牛三角、牛頸脊)、牛小排、富士蘋果地雞肉、西班牙豬五花、雞爽肉等。佢哋嘅套餐仲可以加錢轉紫菜飯,飯身用上日本嘅越光米,配埋紫菜上嘅鹽花,令越光米嘅香甜更加突出。而呢度燒肉醬汁都好講究,有四款風味不同的醬汁,分別係燒肉汁、鹽味汁、玫瑰岩鹽和原粒黑椒等。我哋呢次就叫咗一客牛五花&肩胛牛柳&薄牛舌套餐,同埋西班牙豬五花&黑毛豬肋條&富士蘋果地雞肉。豬五花油香四溢,豬肋條嘅肉味香濃,雞肉嫩滑配埋鹽醬汁更加突出用嚟醃製嘅富士蘋果嘅清甜味。而牛五花嘅脂肪比例均勻,牛舌夠薄身,口感仍然彈牙,而牛柳嘅牛味超濃,肉質軟嫩,加埋玫瑰岩鹽可以令風味層次得以提升。除咗肉類套餐之外,仲可以額外點選其他食材,好似我哋呢次就點選咗一份魷魚下足,佢哋嘅魷魚都好新鮮,口感彈牙爽口。
(腹協兩側、韓牛三角、牛頸脊)、牛小排、富士蘋果地