2023-10-31
之前朋友食完佢地嘅麻糬葡撻,大推我要試呢間嘅包,話cp值好高,全部大大個漲卜卜,麵包控一定要一試。Search過之後原來新開咗係沙田中心,所以去試試佢。舖頭係轉角位,有個L型嘅display櫃,麵包種類好多 : 有吐司、法包、貝果、酥類、忌廉包、牛角包等等綠茶忌廉包感覺好似蜜瓜包,有個甜甜嘅綠茶脆皮,包中間嘅忌廉餡食落有濃濃綠茶味,一啲都唔甜,反而係有綠茶甘。紫薯麻糬包食落麵包比較薄,餡都幾多,紫薯同麻糬mix埋係個餡到,紫薯比麻糬多,食落仲有啲紫薯粒。伯爵比高包佢地bagel比較普通,偏乾身,唔算煙韌,對比其他包就比較遜色。肉桂馬芬可頌呢個包好有驚喜,係muffin形嘅croissant,然後成個外層痴滿咗肉桂糖,焗翻熱食十分脆,肉桂超香,外脆內軟,肉桂愛好者不可錯過。香芋芝士法包將香芋粒同芝士粒放入法包中間,餡料好多,但香芋味完全cover咗芝士嘅味,芝士係高溶點嘅type所以焗完佢都唔會溶,法包外脆內軟(唔係介口嘅果種),建議切開一半分兩餐食。麻糬葡撻係葡撻中間再加麻糬都冇得輸架啦,個撻係藍色麵包舖果種,麻糬同蛋漿比例1:1.5左右,食落個麻糬同蛋好似融為一體,好舒服好一致嘅感覺
Search過之後原來新開咗係沙田中心,所以去試試佢。
綠茶忌廉包
伯爵比高包
香芋芝士法包
係葡撻中間再加麻糬都冇得輸架啦,個撻係藍色麵包舖果種,麻糬同蛋漿比例1:1.5左右,食落個麻糬同蛋好似融為一體,好舒服好一致嘅感覺。麻糬本身有啲甜味,但唔會因此而令到個撻好甜,個平衡做得幾好。
總括黎講都真係一個高CP值嘅麵包舖,重點價錢夠晒平民。另外,有樣好嘅地方係你想要咩包可以直接同店員講,佢地會逐個包好然後拎去cashier ,咁就可以避免比人揀到啲包散晒或者夾到爛晒。