2024-10-22
呢個月好多朋友生日🎂已經食厭左連鎖集團蛋糕既我,好想試下一啲特別啲既🍰同朋友一齊慶祝🎉終於俾我搵到一間小店,佢哋有好多唔同款既甜品撻🥧其中呢款夏威夷果仁撻仲要係全香港得佢哋先有架🤩咁吸引當然要去試下啦(๑´ڡ`๑)✰⋆🎂 堅果の后。夏威夷果仁撻 🥧呢個係店家全人手自家製作既招牌撻❣️有mini/5/6/8吋選擇,適合任何慶祝場合🥳或者自己一個自私食又得😏夏威夷果仁撻既賣相好吸引✨上面有繡球花造型嘅夏威夷果仁忌廉,撻邊圍滿夏威夷果仁😍切開入面每層都好有驚喜✨上層先有幼滑既岩鹽焦糖忌廉夾住兩層綿密鬆軟既雲呢拿籽海綿蛋糕,底層仲有夏威夷果仁粒粒吉士,成個蛋糕入面仲加左用焦糖炒過既夏威夷果仁碎😋咬落好有口感,堅果味都好香好濃郁,甜度啱啱好,唔會太Heavy,而佢哋既招牌撻皮都冇令我失望,入口酥脆好鬆化,仲好香牛油味🥧成個撻真係好正🤤睇得出店主既用心製作👍🏻✰⋆呢間隱世餅店只係石門站一出去行三分鐘就到,都好方便架🫧拎餅個陣同店主傾左幾句,原來佢係一人工作室,因為整夏威夷果仁既甜點都比較花時間花工夫,難度高而且成本比起其他堅果類又高💰所以喺香港暫時冇乜舖頭願意花心機整,賣撻應該係第一間❗️如果大家鐘意
⋆
🎂 堅果の后。夏威夷果仁撻 🥧
⋆
呢間隱世餅店只係石門站一出去行三分鐘就到,都好方便架🫧拎餅個陣同店主傾左幾句,原來佢係一人工作室,因為整夏威夷果仁既甜點都比較花時間花工夫,難度高而且成本比起其他堅果類又高💰所以喺香港暫時冇乜舖頭願意花心機整,賣撻應該係第一間❗️如果大家鐘意堅果類甜品,一定唔可以錯過呢個夏威夷果仁撻,好值得黎試下💕