2017-05-10 412 views
一直想搵一啲味道又好又健康嘅中菜餐廳比屋企人食,因為佢哋唔係好鍾意出街食野,怕出邊好多油鹽糖,經朋友介紹之下,呢間位於筲箕灣嘅中菜館,健康得來又冇味精,所以就一於帶屋企人去試吓。我哋都會openrice搵咗部份資料,我見到佢個「懷舊拔絲骨」好吸引,所以未去之前已經決定要叫。我哋總共叫咗五個小菜,「懷舊拔絲骨」「特色蝦多士」「翠糖滑豆腐」「安格斯牛柳粒」仲叫咗個菜煲「六味齋煲」。望落去好似普通糖醋排骨既「懷舊拔絲骨」真係拔起一條條絲,甜而不屚、而且外皮炸得好脆, 入邊嘅肉都好大粒,醬汁一啲都冇影響佢嘅口感,簡直係呢間鋪嘅王牌之選。「特色蝦多士」炸得脆卜卜既蝦多士,上面有好大隻嘅蝦,非常精彩。我試過食出邊嘅蝦多士,舊蝦細細粒,呢間中菜嗰啲食材真係唔錯,又大隻嘅蝦而且又爽又脆。「翠糖滑豆腐」拎黎送返清清淡淡岩哂老人家。「六味齋煲」呢個係必叫,食齋嘅人真係啱晒,好味之餘又唔會有味精,因為我屋企人一食味精就feel到,所以佢哋真係好鍾意呢味,仲要送埋飯去食,佢哋話如果平時屋企人煮到就好了,健康之選好抵讚。「安格斯牛粒」佢有炸茄子伴底,上面仲有牛柳粒,有牛之餘又唔會好難咬,啖啖肉咁唔錯。見到佢最後
「翠糖滑豆腐」拎黎送返清清淡淡岩哂老人家。

見到佢最後嗰句,優質的服務,優質的出品,優質的環境。實至名歸嘅健康中菜,必定會屋企人再試
Type of Meal
Dinner