2015-12-26
食完晚飯再嚟到甜品時間係常識吧!九龍城有一間小方糖,位於龍崗道,開業都有數年,相信有好多人都試過。而我喺初開業時,都有試過佢個拿破崙甜品,到而家都仲好回味,因為未食過咁薄咁脆嘅一個拿破崙,質地好輕身,唔會有漏感,真係相當唔錯。每到甜品時間嘅小方糖都好多人排隊,我同友人都等左差唔多15分鐘先至可以排到入座,餐牌上嘅甜品選擇都好多,十五十六的選擇困難下,揀咗齒頰留香同即撞木桶豆腐花。齒頰留香係用咗牛乳布甸、新鮮榴槤肉、榴槤汁、黑珍珠、西米粒,仲有椰果條製成,配搭上面真係好夾,牛乳布甸好滑溜,榴槤肉亦都好香好甜好濃郁,黑珍珠就煙煙韌韌,好味。 即撞木桶豆腐花,呢個唔可以即刻食,因為係即撞嘅關係,要等四分鐘先可以打開木蓋食用,放心,唔需要自己去計時間,店員會遞上一個時間器提醒大家! 四分鐘嘅時間唔長唔短,打開蓋嗰一刻真係好驚喜,一個小小嘅木桶裝住左滿滿嘅豆腐花,望上去好誘惑嘅感覺,將黃糖加到豆腐花上面,再用匙羹輕輕一筆,入口個一刻真係好滑好正,但初嘗一刻,味道上有啲怪,雖然餐牌上面已註明左係焦香味道,但我覺得似一陣藥味多啲⋯感覺上面不太好。 但食下食下之後,嗰陣怪味就會慢慢消