2016-03-11
德昌食左十幾年,但諗諗下原來冇寫過佢的食評以前未係好出名,要去食易如反掌。而家,繁忙時間想食的話,預10分鐘左右排隊啦。呢度最出名當然係魚蛋同魚片,排隊時唔難見到一條條魚片好壯觀咁排列,色澤金黃,確係幾吸引,好多人都專程黎買返屋企。奉勸大家,黎得就唔好心多多叫其他嘢喇,因為質素一般,普通茶餐廳或粉麵店都食到,無需花時間排呢間。魚蛋粉($33)係必點的,價錢冇錯係幾貴(我以前食$20左右而已,加價密度超驚人),不過都幾大碗,當晚餐食都得。老實講,魚蛋唔算好高班,細細粒都幾彈牙,但就缺少香氣,反而魚片真係唔錯,邊位好香口,質感又爽。不過最出色都唔係麵碼,而係河粉,德昌的河粉暫時仲係我心目中的No 1,條條幼身軟滑,係可以直滑入喉嚨果種,所以,叫咩都好,配河粉一定加分不少。加入大量冬菜亦起畫龍點睛作用,令河粉味道更香。仲有,德昌係少有提供魚露的粉麵店,香氣同普通豉油係冇得比的,記得要落少少。值得去指數:
呢度最出名當然係魚蛋同魚片,排隊時唔難見到一條條魚片好壯觀咁排列,色澤金黃,確係幾吸引,好多人都專程黎買返屋企。 奉勸大家,黎得就唔好心多多叫其他嘢喇,因為質素一般,普通茶餐廳或粉麵店都食到,無需花時間排呢間。魚蛋粉($33)係必點的,價錢冇錯係幾貴(我以前食$20左右而已,加價密度超驚人),不過都幾大碗,當晚餐食都得。老實講,魚蛋唔算好高班,細細粒都幾彈牙,但就缺少香氣,反而魚片真係唔錯,邊位好香口,質感又爽。不過最出色都唔係麵碼,而係河粉,德昌的河粉暫時仲係我心目中的No 1,條條幼身軟滑,係可以直滑入喉嚨果種,所以,叫咩都好,配河粉一定加分不少。加入大量冬菜亦起畫龍點睛作用,令河粉味道更香。仲有,德昌係少有提供魚露的粉麵店,香氣同普通豉油係冇得比的,記得要落少少。 值得去指數: