天氣終於凍,同男朋友諗住去油麻地食煲仔飯暖下胃,但四季煲仔飯實在太多人見到隔離有一間佈置充滿日本風味嘅拉麵小店,好似日本街頭嘅手推車。我同我男朋友分別叫咗一個特濃豚骨拉麵同埋黑蒜油豬骨拉麵。小食就叫咗雞軟骨餃子、玉子燒、雞肉大蔥。特濃豚骨拉麵 黑蒜油豬骨拉麵兩碗拉麵一上枱已經有好濃刺身嘅湯底味道,同男朋友互相試咗個大家湯底都正正!而且鍾意食紫菜嘅朋友一定會鍾意,因為呢度嘅紫菜比一般拉麵大片。而每塊豚肉都係即時製作,厚度唔會太厚,唔會比人哋感覺好肥膩嘅感覺,好似我啲咁怕肥嘅女仔就啱晒我但又唔會好瘦好乾,實屬半肥瘦!一定要提嘅係糖心蛋,好好味,勁入味小食方面:雞軟骨餃子 外皮脆 餡都好食 好有口感蔥花玉子燒 蔥花有提升蛋嘅味道 但係有少少熟過頭 雞肉大蔥 燒過既大葱好香 加上醃過嘅雞肉 配搭起嚟好好食 另帶一提,小店服務態度好好,男朋友留咗電話到最出嚟俾返我哋總括而言,呢間小店雖然麻雀雖小,但舖頭內外都佈置得富日本氣息,簡直好似置身於日本,對於我哋呢啲已經冇得去旅行好耐嘅香港人,已經非常滿足

特濃豚骨拉麵 黑蒜油豬骨拉麵
但又唔會好瘦好乾,實屬半肥瘦!
一定要提嘅係糖心蛋,好好味,勁入味

小食方面:
雞軟骨餃子 外皮脆 餡都好食 好有口感
蔥花玉子燒 蔥花有提升蛋嘅味道 但係有少少熟過頭
雞肉大蔥 燒過既大葱好香 加上醃過嘅雞肉 配搭起嚟好好食

另帶一提,小店服務態度好好,男朋友留咗電話到最出嚟俾返我哋