2021-10-06
Liberty既分店Liberty2位處油麻地,唔係開係大街地點都幾僻靜。今日係被佢地高貴又典雅既歐式裝修同一部吸睛既粉紅咖啡機吸引過來的。.餐廳係轉角鋪位,兩邊門一邊以粉紅色做主調而另一邊係截然不同既綠色落地趟窗。室內裝修好典雅,牆身花線裝飾、粉紅咖啡機、水晶吊燈、優雅歐風六角型地磚、皮梳化加上高檯、亦都有面向窗既歎咖啡靚位。全部都係精心設計好,非常吸睛同打卡able既設計。兩邊接近係全落地玻璃同特大窗,採光度一流。天氣無咁熱既時候摺窗仲可以打開。咁既環境,唔食野淨係到歎番杯咖啡都係一件賞心樂事。.餐廳做齊午晚市,除左咖啡、特飲同甜品外,沙津、輕食、意粉等等當然都唔少得。今日我只係一個人黎下午茶,簡單先試一款佢地主打既輕食同一杯啡,睇下是否值得再訪。.開心牛角 🥐 💲58⭐️4/5開心牛角既開心既意思係指開心果。其實我一向唔特別喜歡果仁類製品,加上睇相亦見到一向唔多會食既牛油果,所以一度考慮放棄呢款佢地招牌輕食改為叫煙三文魚、黑毛豬煙火腿呢類穩打穩扎版本。但覺得一場黎到,唔試下有特色既招牌貨好似唔多合我性格,所以諗住唔岩食都係一次既心態,總好過錯過呢款招牌。成份牛角包擺碟好靚有心思,份
開心牛角 🥐 💲58
⭐️4/5
開心牛角既開心既意思係指開心果。其實我一向唔特別喜歡果仁類製品,加上睇相亦見到一向唔多會食既牛油果,所以一度考慮放棄呢款佢地招牌輕食改為叫煙三文魚、黑毛豬煙火腿呢類穩打穩扎版本。但覺得一場黎到,唔試下有特色既招牌貨好似唔多合我性格,所以諗住唔岩食都係一次既心態,總好過錯過呢款招牌。成份牛角包擺碟好靚有心思,份量都唔細。味道同我想像有少少唔同,原來開心果係果仁醬而唔係原粒一粒粒既形態出現,食落好香滑,果仁香係淡淡然唔算好濃。個牛角包係大版本超鬆化 (烘到近乎燶燶地)。比我想像中好食好多,正評想再encore。
Cappuccino 💲39 咖啡店有水準之作
總結:地點幽靜,裝修雅緻令人舒服,食物咖啡有水準,屬於正評有回頭西餐廳。仲有好多款想試既菜式未試,期待再訪。
不專業食評 nei.foodie