2022-05-14
油麻地新開既新派中菜館紫醉軒,裝修同店名一樣,用紫色做主題,非常有格調,有別於一般中菜館,環境好Chill ,座位寬敞,坐得非常舒服餐牌上有好多好特別既菜式,將中菜Fusion化,好特別,例如魚香茄子煲加入九層塔,炸豆腐加入竹炭粉…….簡單嘅餸菜即時變得毫不簡單,這就是這裏吸引食客之處👍🏻🫔▪️黑磗豆腐 $ 88唔知以為係朱古力😎原來係炸豆腐外面包住竹炭粉,外層超級香脆鹹鹹香香,裏面嘅豆腐滑到一個點,唔需要點其他醬汁已經好好食🐔▪️紫醉鮑魚雞煲 $ 208鮑魚大大隻切左粒,炆得好淋,雞煲味道有點像啫啫雞煲好多汁,加入大量紅蔥頭,洋蔥,大蔥,好香好惹味😋😋🍆▪️塔香茄子煲 $ 98魚香茄子加咗黃椒和九層塔,有一股獨特嘅香氣,意想不到幾好食,少少微辣,送飯一流🧆▪️外婆炒飯 $ 98最傳統嘅外婆炒飯,肉末,乾辣椒,青紅辣椒,醬油爆炒,炒得好乾身,味道濃調,都幾辣,啱晒鍾意食辣嘅我
🫔▪️黑磗豆腐 $ 88
🐔▪️紫醉鮑魚雞煲 $ 208