2016-06-10
我同我既姊妹們好趣怪, 人地鐘意幾個少女去High Tea, 食下西餐girl talk。但我地卻特別鍾情食小炒, 雖然有點「麻甩」, 但卻可以不帶面具做個最真實既自己!今日, 就有個姊妹帶我黎油麻地既一間小炒店食晚飯。店舖鄰近玉器街, 感覺頗為隱閉, 路痴如我, 要靠朋友帶路才找到。裝潢以藍白為主色, 而且竟然還有梳化卡位可以坐, 比我想像中要乾淨舒適。點完菜後就可以飲住鐵觀音食住花生同朋友傾下計。冰鎮鮑魚 $130 好快送上枱既有呢個冷盤, 冰鎮鮑魚。好少小炒店會有冰鎮海鮮食, 而呢個鮑魚絕對無令人失望。光看外面已經見到鮑魚肉身非常雪白, 洗得好乾淨, 感到好安心食用。而且份量不少, 差不多有我一隻食指甘長, 手指公甘厚。經過日本清酒醃過既南非鮑魚, 入口覺得好鮮甜, 有淡淡酒香。口感非常清爽, 絕不煙韌, 肉質彈牙, 好喜歡!黃金海中蝦 $160小時候最喜歡吃黃金蝦, 因為鐘意佢有陣咸蛋黃香味, 好惹味。但大個怕肥就對佢既熱量敬而遠之, 不過今晚難得同姊妹相聚, 唔理喇, 我要食黃金蝦!呢到既海鮮全部都係新鮮活海鮮煮成, 所以鮮味十足, 肉質都好爽彈。大大隻既海蝦, 外表被咸香蛋
今日, 就有個姊妹帶我黎油麻地既一間小炒店食晚飯。
冰鎮鮑魚
好快送上枱既有呢個冷盤, 冰鎮鮑魚。
好少小炒店會有冰鎮海鮮食, 而呢個鮑魚絕對無令人失望。
而且份量不少, 差不多有我一隻食指甘長, 手指公甘厚。
口感非常清爽, 絕不煙韌, 肉質彈牙, 好喜歡!
黃金海中蝦
黃金海中蝦
大大隻既海蝦, 外表被咸香蛋黃封鎖, 咬入去仲有膏, 真係好邪惡既滋味。
聖子皇
好滿足之際, 聖子都送上, 平鋪既聖子殼被滿滿既聖子肉同三色椒所掩蓋。
聖子皇
聖子肉質地比較彈牙, 同樣能夠食到鼓椒炒海鮮既獲氣。
呢個冰梅排骨十分有驚喜, 原本以為只會食到梅子酸甜, 但醬汁竟然似薑醋味!
酸甜味依然係我既最愛, 好送飯。
曾經係內地一家餐廳食過一個黃金南瓜, 味道好出色, 令我回味至今。
所以當我見到menu上有黃金翠肉瓜時, 真是立刻變成「心心眼」, 立即落單。
所以炸漿比我想像要厚, 不過味道依然不錯, 外脆內軟。
吃了這麼多煎炒炸物, 還是要吃吃菜平衡一下。
金銀蛋好足料, 莧菜翠綠, 份量亦多, 味道不錯。
食完晚餐還有甜蜜紅豆沙作結, 不會太甜, 而且紅豆顆顆飽滿幼綿, 好滿足的一餐。
的確, 這裡地點頗為穩世, 吃過這家餐廳後有種在舊街找到寶的感覺, 以後熟客就多我一個吧。