2016-11-27 130 views
今日朋友知我心情躁底,就話食番個冰涼刺身飯降下火😂加上阿媽又叫我出黎灣仔幫佢去潮洲滷買滷味,所以我又黎灣仔 (全家尋日食完都話好味,食過番尋味,又買lol)講番正題呢碗刺身丼,最近食丼既風潮席捲香港,不論電視或者雜誌都介紹日本丼,朋友話弘係其中一間係香港開設日本丼店既佼佼者,價錢屬於普通價且具備質素,值得我呢個火辣辣既心情去食。平時食三文魚食到悶,今日轉換下口味食海鮮極丼。所有刺身海膽食起黎亳無腥味,只有天然既海水鮮甜味,令人食完又想再食。帆立貝雪白晶瑩,滑溜鮮嫩,藍鯨吞拿魚大腩油花均勻分佈魚腩上,嫩嫩的,入口即溶。油甘魚 透白透亮,食起非常鮮香,赤蝦大隻之餘,口感更爽彈無比。食完成個人真係好滿足,完本嬲爆既我心情都靚番。呢排好hit既松葉蟹二段丼,我地點會唔叫番個食😆見到誘人既「長腿」,真係非常心動,垂涎三尺。朋友唔擅長拆解蟹腳,正當佢苦惱點樣拆殼之際,我地發現蟹殼有一面已經預先剪開,方便朋友呢類唔識剝蟹既食客,想得周到。蟹腳肉質鮮甜,入口有彈性,滋味無比。打開蟹蓋,內有乾坤,原來蓋裡面有蟹膏蟹肉蒸蛋,蟹膏肥美,蟹肉甜香,蒸蛋全冇加入任何調味,全憑松葉蟹鮮蒸出清新味道,食唔停口。打開

打開下層除左見到霸氣十足既松葉蟹蟹腳之外,當然唔少得另一主角「丼」。此「丼」混合蟹肉,蟹籽,芝麻及蔥花,蟹肉同蟹籽既甜美,簡直不可言喻,每口都有蟹籽既卜卜聲。蔥花芝麻令飯更為香口,飯吸收蟹肉精華後,美味感大增。飯中間既火炙後既帆立貝保持嬌嫩既肉質,十分鮮滑,魚籽一咬即破既水嫩,齒頰留香。