2016-06-10
睇咗蘋果介紹,得知呢間拉麵店幾特別,日頭賣沾麵,夜晚就賣拉麵,少見地用魚介豚骨湯底熬成湯,好奇心驅使下,今日嚟咗一試。鮮紅色的門面,很有日本風的裝潢,霸氣的台風,從遠處已經吸引到我的目光,來到的時候看見長長的人龍,幸好排隊時有位可以坐,最終排了半個多小時先入到去。簡單易明的點餐紙,只有三款沾麵可選,另外可以選擇麵的份量,要不要蔥,醬汁的多少,以及凍或熟的麵,排着隊的我們已預先想好吃什麼。終於明白為何要排隊,入面一行行嘅座位,總共只可以坐24人,實在不能招待太多客人。店內有免費橡筋,讓女生可以扎頭髮吃麵而不會弄污頭髮,非常貼心。牆身貼滿日本動漫海報以及客人的食評,餐牌還會教第一次吃沾麵的人如何吃。而我喜歡沾麵的原因,是因為麵跟湯分開,所以麵條能保持嚼勁,能避免一般拉麵因為浸湯過久,吃到最後麵會變軟的問題。魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵 $88湯底熱騰騰呈暗紅色,面頭灑滿櫻花蝦,麵內有叉燒、半熟蛋、蔥絲、筍條及紫菜。原來唔要筍可以要多d紫菜,啱哂唔食筍既我。湯底都幾濃郁,原來魚介粉以沙甸乾、鰹魚乾、秋刀魚乾及鯖魚乾等多種材料打磨而成,魚味濃郁卻無腥味,豬骨仲有魚介香味,不過蕃茄味就唔太覺,櫻花蝦份量
湯底熱騰騰呈暗紅色,面頭灑滿櫻花蝦,麵內有叉燒、半熟蛋、蔥絲、筍條及紫菜。原來唔要筍可以要多d紫菜,啱哂唔食筍既我。 湯底都幾濃郁,原來魚介粉以沙甸乾、鰹魚乾、秋刀魚乾及鯖魚乾等多種材料打磨而成,魚味濃郁卻無腥味,豬骨仲有魚介香味,不過蕃茄味就唔太覺,櫻花蝦份量頗多,令湯底帶有咸香。 正宗的沾麵應該選擇凍麵+熱湯,但我選擇了熟麵,因為不想令湯太快降溫,麵質好彈牙,而且掛湯力不錯,麵份量超級多,女仔既話要少量(180g)就可以了,因為我揀咗250g,最後朋友幫我包底。半熟蛋有蛋香而且甜甜的。
增量叉燒 $25
共有3片,叉燒都幾大塊,看過介紹原來選用了脂肪較少的巴西脢頭豬肉,增量叉燒與沾麵內的叉燒切法不同,沾麵內的叉燒厚切成豚角,肉粒更容易掛上湯汁,感覺較Juicy,而增量叉燒因為脂肪較少,感覺有點乾身,不過入口有煎香的感覺。 當沾麵食到一半,如果湯底變涼了,客人可以要求店員放入熱石,令湯的溫度再次回升。 食完又飽又滿足。