2019-04-12
途經灣仔, 見到路邊有間叫”風雲丸”的日本麵店人頭涌涌, 店裡面座滿了食客在食嘢, 正值午膳食間, 我見店裡面有咁多人食, 心想這間有咁多人幫襯, 一定唔會差, 於是我都排隊等位. 好快便輪到我有位了. 數分鐘之後, 我有位可以入到店內, 睇到Menu, 原來這間有沾麵食, 仲有拉麵, 我最鍾意食日本拉麵了, 於是我叫了一款辛辣豚骨魚介拉麵來食, 熱辣辣的拉麵好快上枱了, 未食都聞到香濃的豬骨湯味及蔥的香味, 白色的豬骨濃湯底面頭浮咗D紅油, 見到都垂涎欲滴, 食一啖拉麵, 哇, 麵的硬度正是我喜愛的, 我鍾意小小硬身的麵條, 因為食落有咬口的, 這拉麵正正煮到我喜愛的軟硬度, 非常好食! 一啖麵伴上一啖辣辣地的豬骨濃湯, 好正! 仲有一大塊厚厚的豚肉, 厚得來但非常林, 而且肥瘦相間又非常入味, 唔怪之得這間店咁多人來幫襯, 食過先知真的好味道!