2021-05-19
好想去食有crepe嘅餐廳,所以今次就嚟咗呢一間來自法國嘅crepe餐廳😍餐廳唔算太大,但係會有一個位置可以睇到店員準備crepe嘅情況🤩當日試咗唔同味嘅Apple cider🍎🥂,店員特別介紹佢哋嘅Apple cider, 係由法國直送香港,有唔同濃度,可以隨個人喜好去飲。我哋試咗一個2% alcohol apple cider(Doux), 5% apple cider(Kerne)同一個6% 濃酒味嘅。2% alcohol Apple cider 比較甜,好似一般嘅蘋果汁,容易入口。Kerne 就會飲到蘋果甜味同酒嘅苦澀味,兩種味道都會出現,另外一款就無咁重蘋果香味。餐廳特別用碗嚟飲酒,好似大牌檔戰鬥碗咁😛。Pan Fried Scallops $118鍾意Parma ham特別炸過,好脆同香,撈沙律菜食幾好🤪。帶子正常發揮,唔會煎得太老。每粒帶子上都有黑松露作點綴,吊一吊味。Black Cod Fish Fillet $175黑鱈魚蒸熟,黑鱈魚就冇特別嘅調味或者用任何醬汁醃製,口感滑身,會有淡淡鱈魚味🤓。鱈魚配上蕃茄湯,蕃茄湯入邊除咗蕃茄,仲有好多唔同嘅青紅黃椒,青紅黃椒煲到
Pan Fried Scallops $118
Black Cod Fish Fillet $175
黑鱈魚蒸熟,黑鱈魚就冇特別嘅調味或者用任何醬汁醃製,口感滑身,會有淡淡鱈魚味🤓。鱈魚配上蕃茄湯,蕃茄湯入邊除咗蕃茄,仲有好多唔同嘅青紅黃椒,青紅黃椒煲到好冧,輕微帶辣。所以,蕃茄湯整體酸酸地帶少少辣嘅感覺,幾開胃添😋。
La Piano $145
鹹薄餅Galette用蕎麥做,好有麥香,淨係食薄餅皮已經夠味,佢邊邊位仲整得好香脆🤤,中間位帶點煙韌。Galette內裡充滿餡料,入面嘅cream同波菜撈勻,滿滿的。Gatlette面上仲有蛋黃,篤穿蛋黃加埋煙三文魚片可以平衡一下鹹味,好容易就食晒😙。
Le Pecheur $75
甜薄餅有好多口味揀,我哋就揀咗呢兩款。Le Pecheur 有好多朱古力醬🍫,中間位置有焦糖香蕉,格外香甜。加上杏仁卡就可以減一減甜味😆,同增加口感。crepe 皮質感煙韌,好香牛油味🥰
Les Voiles De Saint Tropez $88
除咗有焦糖蘋果🍎外,仲有海鹽焦糖醬加雲尼拿雪糕。雲尼拿雪糕應該係自家製🤔,我好鍾意個海鹽焦糖醬,唔會太甜,味道好似某H牌嘅海鹽焦糖雪條😜 crepe皮同樣好味。好鍾意佢哋嘅crepe😍 下次再試其他味道😆