2016-08-17 995 views
舖位前世為法國餐廳,幾乎原用所有裝修、擺設、掛畫、廚房、傢私檯椅、大門,confusion 得十分有趣!其實得知八寶清湯腩重開都有段時間,但一直都未有機會黎幫襯。今日專登走過黎棒場,但行來行去都唔見門口係邊既?原來大門跟大廈及街道融為一體,唔容易發現呢,完全都唔顯眼,行過左幾次都唔知,老闆要諗諗計喎。西餐廳中的潮州粉麵,包裝得十分高檔 ﹗Menu 仲加埋焗飯、意粉、湯飯、沙律、牛扒,真係好鬼得意架啫,funny funny!價錢比起舊舖略有調整,都明白天價舖租不易應付,幫業主打工。當然要食招牌清湯腩啦,樣樣都想食,連西餐我都想試埋,但我一個人食得幾多喎。一早諗定食咩,menu 都唔洗睇一坐底就 order,趕住去銀行啊 ﹗見到大半數食客都係食西餐喎,只有少數食粉麵呢,可能套餐抵食掛。清湯蘿蔔淨牛寶走蔥,有分牛寶及三寶,三寶較為普通,只有牛腩、牛肚、牛筋。份量十足,都好大碗喎,如果再熱一點就更好,只係暖暖地始終無咁好食。牛寶件件精挑細選,頂級高質。入口精彩美味,香甜鬆化,爽腩黏黏膠膠、坑腩超彈有咬口、崩砂軟棉而邊位爽脆!肉汁澎湃,併上香甜藥材湯底,每口軟棉水潤,牛味濃厚,無得彈。清湯蘿蔔

清湯蘿蔔鮮蝦雲吞撈麵走蔥,雲吞夠巨型,好耐無見過咁大隻喇 ﹗就連我都只係免強可以整粒放入口乍。原隻中蝦超級爽彈,不能掩飾的鮮蝦味道,皮薄餡又靚,沾上辣椒渣就更加開胃香口。藥材湯汁香甜味美,不過只係暖暖地要扣點分收,要勁熱先好飲麻!混上微爽幼麵,捲上大量辣椒渣,好感動啊 ﹗

清湯蘿蔔鮮蝦雲吞撈麵走蔥、清湯蘿蔔淨牛寶走蔥,大大份一人前午餐,咁大食認真難養!同事妹妹都只係免強食晒碗牛腩河乍,再試左一粒雲吞及一件爽腩就停手,唔洗怕醜喎。無法啦,唯有我自己清晒去。望咩啫?唔比人家大食架咩?即係淨清湯牛寶鮮蝦雲吞撈麵之麻,爽腩、坑腩、崩砂腩、雲吞,全部清晒,濕濕碎啦,好好味啊 ﹗

牛筋豬手撈粗走蔥,點解又要剪斷我既粗麵呀?我又唔係小朋友,搞到鬼死咁碎又要夾多幾次,我識得自己咬斷架!平時啜兩三啖食完,依加要夾五六次,係咪搵黎搞,浪費氣力同時間呀。

粗麵爽彈滑,撈上豉油辣椒渣好味道,不咸不嗆而帶清香,不過碎濕濕,食得好麻煩。剛剛烚起熱燙沙燙芥蘭非常翠綠,香氣芬芳,爽甜脆卜卜又充滿水份,菜甜味出眾,連蠔油都慳返。辣椒油一碟仔只係免強送到麵底乍,微香微辣,比以前只得油味進步多了。完全唔夠喉,檯面無得自行添加,趕時間費事又叫侍應比我啦。

牛筋豬手撈粗走蔥,藥材湯滾熱辣,清香宜人,差不多全部飲晒,好味到停唔到手。牛筋係我最愛既質感同味道,勁腍勁棉勁黏勁膠口黏黏,味道極濃入晒味,讚。豬手皮非常膠口,食完嘴唇黏黏的,連紙巾都黐住,炆得入味,滿意。全部都係骨膠原,食飽飽即刻靚晒。

2016-08-17
$100 (Lunch)
  • 鮮蝦雲吞
  • 清湯蘿蔔淨牛寶