2022-03-30 1012 views
搭著木艇仔走到西堤發現新大陸,長洲法國情調小店,有室外室內座位,供應法式小食及主菜,推介!這家餐廳沒有茄汁供應我鍾意,同我諗法一樣,法餐意餐都應當沒有茄汁提供,美餐港餐茶餐先會有。書架上竟有驚典漫畫飄流教室,真使人懷念!非常有內涵有味道的故事百看不厭。坐低嘆杯冰凍啤酒㗳片煙火腿超超超下先,疑似老闆突然送贈煙火腿稱送啤酒一流,受寵若驚多謝多謝。眼測係意大利黑椒風乾火腿,用黎煮卡邦尼意粉絕配。外觀及顏色應該係自家手切,油潤反光,色澤通透,室溫入口最舒服,慢慢嘴嚼讓她溢出所有油脂及肉香,甘甜香醇再灌啖啤酒,完美!吸啜精華殆盡後,筋位可以吐掉了!自家製法式血腸伴焦糖洋蔥,望到餐牌即時兩眼發青光,我最喜愛的血腸啊!仲以為血腸係整條連腸衣侍候,竟然光禿禿無衫著躺在白碟端到面前,創意地配白飯在旁,真係估您唔到!其貌不揚到底故事會如何發展?結局出人意表,不嗜飯的我竟然食到一粒飯都無得剩,連碟都舔得乾乾淨淨!鬆軟濕潤的血腸蓉,甘香醇美散發獨特的芬芳,跟白飯拼起來出奇地美味,女友異口同聲話想要多碗碗啊!仲有隔離的焦糖洋蔥絲,不吃甜的我們都十分讚嘆,粗條爽甜帶焦香,不是過份的死甜,溫柔地輕撫味蕾。洋蔥絲沾點

仲有隔離的焦糖洋蔥絲,不吃甜的我們都十分讚嘆,粗條爽甜帶焦香,不是過份的死甜,溫柔地輕撫味蕾。洋蔥絲沾點忌廉拼埋白飯再夾血腸蓉,味道無與倫比,撞得繽紛燦爛!

超好味自家製漢堡包,連個名都改作超好味,真的嗎?除左漢堡扒自家製外,連麵包都係自家製。不喜歡硬包的我免強接受,微脆食到麵粉香。硬包皮幸好遇上漢堡扒夠多汁,爆汁酸瓜是其精髓,幫所有食材融和再提味!

慢煮8小時煙牛腩三文治,其實我一心專程搭船到訪係想食法式小食可麗餅,但疑似老闆極力推介煙牛腩限定菜式,盛情難卻好啦好啦就試試。

原來係我討厭的美式唔係法式!牛腩片鞋鞋乾乾咸咸,醃味陰沉悶悶濁濁,配埋乾硬多士刮到嘴都損。十分不喜歡,禮貌上我盡力全部食晒,只剩下包皮部份。如果好地地比我食可麗餅,就唔洗食到我嘴妙妙啊!

雜菜沙律及酸瓜在跟牛腩片多士相比下,格外美味可口多汁,果醋如果多一點及撈勻一點更好味。
Asahi Draught
黑椒風乾火腿
黑椒風乾火腿
慢煮8小時煙牛腩三文治
慢煮8小時煙牛腩三文治
2022-01-02
$200 (Tea)