2023-02-21
之前幫朋友慶祝生日,已經試過哩間餐廳。 疫情3年,外國親戚終於可以返嚟唔洗隔離👏🏻呀姨急不及待即刻買機票返香港。呀姨咁多年冇返嚟,當然要帶佢去食好野😝雖然長年住喺外國,但對西餐嘅熱情無減於是就帶佢嚟ODEA 試吓,食完又可以順便行下1881 ❤️餐廳週末有brunch menu,可以揀 3-course 或者 4-course,同時間都可以選擇單點食物。 先嚟麵包籃🥖,麵包籃配埋牛油同蜜糖,搽牛油又得、點蜜糖又得。 除咗麵包,仲有香口嘅芝士酥條。職員好好,聽到我哋讚個酥條好食,就即刻refill啲芝士酥條俾我哋。前菜🍴Beetroot, Pomegranate, Green Apple, Cheese, Taro Chips, Orange青蘋果,安石榴,紅菜頭沙律Fresh Crab, Mikan, Carrot, Fennel & Endive鮮蟹肉配蜜柑,甘筍,茴菜Organic Kale, Applewood Bacon, Prune, Mushroom, Red Onion羽衣甘藍,蘋果木煙肉,西梅,紅洋蔥Gravlax Salmon, Guacamole, Figs and
呀姨急不及待即刻買機票返香港。
呀姨咁多年冇返嚟,當然要帶佢去食好野😝
雖然長年住喺外國,但對西餐嘅熱情無減
前菜🍴
青蘋果,安石榴,紅菜頭沙律
鮮蟹肉配蜜柑,甘筍,茴菜
羽衣甘藍,蘋果木煙肉,西梅,紅洋蔥
Gravlax Salmon, Guacamole, Figs and Yuzu Dressing
自家醃製三文魚配牛油梨醬,無花果
前菜有4款,我哋4個人share啱啱好,全部款式都可以試哂,如果再多啲人,份量又會唔夠。
食物做得好精緻,味道好豐富。有賣相有味道。
沙律🥗
Grilled Prawns & Warm Romain Lettuce, Chilli and Capsicum
燒蝦,羅馬生菜配辣椒
Lightly Marinated BBQ Beef Sirloin and Garden Greens
秘制燒烤醬薄切西泠沙律
沙律有兩款,另外都可以揀湯。
選擇相對冇前菜咁多,當日餐湯係南瓜湯。 我哋叫咗兩個湯同兩個沙律,每樣都可以試到少少👍🏻
沙律同樣有驚喜,尤其係燒蝦沙律,辣辣哋,配新鮮羅馬生菜,好清新。
西泠沙律一樣好味,但係肉用燒烤醬醃過,所以顏色好深,賣相無燒蝦沙律咁靚。
主菜 🥩
Seared Halibut & Seasonal Vegetable Stew
昋煎比目魚柳配季節燉菜
Roasted US Beef Tenderloin & Pan-Fried Scallop Asparagus and Truffle Potato Puree, Jus
燒美國牛柳配香煎帶子配炒蘆筍,黑松露薯蓉,燒汁
呀姨唔食牛,就揀咗魚,而我哋幾個牛魔王,當然係食牛😌
魚柳有三片,底下配燉菜。對比起前菜同沙律,魚柳味道較清。
牛柳煎得好靚,好新鮮。肉味好濃,多汁。
家人唔食太生,選擇7成,但嚟到切仲好生,似3成,職員即刻幫我哋拎入廚房,請廚師再煎。
甜品🍰
White Chocolate and Raspberry Mille-feuille, Raspberry Sorbet
白朱古力覆盆子千層酥配雪葩
我哋再中一個餐揀咗 4-course,可以試下個甜品。
白朱古力千層酥真係好好好好好好好好食😍
原本係想share,不過大家對甜品零興趣,家人覺得太甜,而我就覺得甜度適中,最後我一個人食哂,哈哈!!
整體用餐體驗好好,食物賣相同味道都好滿意,而且職員好有禮貌好醒目,好幫到手。 唯一就係唔夠人,有需要嘅時候,好難叫人。
除此之外,都搵唔到缺點。
中途拜託職員幫手影合照,合照有唔同角度,職員仲主動用唔同影相模式,比我要求仲高😆
相信嚟哩度慶祝紀念日一定會好有氣氛❤️