2024-08-22
西貢海邊酒店,可以喺西貢市中心落車後,沿住海邊行到酒店。餐廳喺酒店嘅地庫, 裝修簡潔,自助區分明唔洗好遠周圍走。 自助餐用餐時間: 18:30-21:30,做一輪可以慢慢食。➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ ➺ 🦀 < < SEAFOOD > >凍海鮮類,新鮮法國生蠔、加拿大松葉蟹腳、法國麵包蟹、茴香小龍蝦、冰凍海蝦、加拿大海螺。 整體海鮮嘅冰味道或者海水鹹味都唔會好明顯。個人特別喜歡佢嘅松葉蟹腳同海螺。❤️❤️ 仲有即煮法式海鮮湯。新鮮即煮嘅湯,用咗新鮮蜆、魷魚、海蝦、魚柳等,配上蕃茄為主調嘅湯,飲到海鮮嘅味道。其實壽司類都有,不過今次法式主題,我自己就無食到壽司刺身啦。--🥗 < < APPETIZERS & DELI > >鴨肉醬酥皮撻、鵝肝醬、香煎鵝肝伴無花果醬、法式牛肉番茄盅、法式脆薯餅、炸金文拔芝士、蔬菜批等,全部都具法式風情。🤎 個人特別喜歡鴨肉醬酥皮撻,酥脆撻皮,配上味道突出嘅鴨肉醬。🧡 香煎鵝肝伴無花果醬新鮮即煎,熱辣辣嘅油脂感,配上酥脆嘅多士包,分外
🦀 < < SEAFOOD > >
🥗 < < APPETIZERS & DELI > >
🤎 個人特別喜歡鴨肉醬酥皮撻,酥脆撻皮,配上味道突出嘅鴨肉醬。🧡 香煎鵝肝伴無花果醬新鮮即煎,熱辣辣嘅油脂感,配上酥脆嘅多士包,分外喜歡。蔬菜批酥脆得黎唔會好厚批,包住豐富蔬菜。
🧁 < < DESSERTS > >
法式檸檬馬令塔、Valrhona朱古力慕斯蛋糕、法式千層酥、歌劇院蛋糕、馬卡龍、Häagen-Dazs雪糕杯等。
🤎 朱古力Mousse,用上法國朱古力品牌Valrhona去整Mousse,味道濃郁,喜歡外層有朱古力脆皮。💛 法式千層酥,酥皮薄脆有層次,中間忌廉香滑甜度剛好。個人本來比較喜歡食拿破崙,喜歡佢嘅層次感,而且又唔會咁膩。
🏠 WM咖啡廳
📍 西貢惠民路28號洲至奢選香港WM酒店LG樓