2019-02-15
去完台灣返嚟,就想食番其他菜式。食咗幾次日本菜,呢晚就同男友去食法國菜。朋友推薦呢間La Mer原來係藝人黃長興開嘅,不過邊個開唔重要,重要係食物質素!餐廳有set dinner,3-course最平$348,我哋索性點兩個set dinner。店員先送上餐包和餐前小食打響頭炮:Starter揀咗吞拿魚他他及招牌香蒜辣椒炒青口。青口超好食,用上法國青口,非常新鮮,值得一讚嘅係醬汁調配得好好,既有蒜香,亦帶有少少辣,食落惹味之餘又唔會遮蓋青口嘅鮮味!必點!吞拿魚他他份量精緻,不過味道唔錯,吞拿魚柔軟肥美,同脆多士同吃,增添口感。主菜點咗法式羊架寶雲酥,雖然知道係一人份量,但係份量實在比想象中『法式』。羊架肉質嫩滑,食落唔羶。我反而鍾意食法國雜錦海鮮意大利扁意粉多d,意粉煮得al dente,配搭青口及魷魚,只需簡簡單單加d蒜蓉已經鮮味十足。甜品係法式拿破崙,拿破崙酥皮做得尚算有水準,見到層層分明,夾住幼滑嘅吉士醬同酸酸甜甜嘅雜莓,為是晚法國菜劃上甜美嘅句號。PS 而家先知道openrice都有特價set dinner,$348多3隻生蠔,不過主菜同前菜選擇就有少少唔同。有興趣嘅朋友都可以
店員先送上餐包和餐前小食打響頭炮:
Starter揀咗吞拿魚他他及招牌香蒜辣椒炒青口。
PS 而家先知道openrice都有特價set dinner,$348多3隻生蠔,不過主菜同前菜選擇就有少少唔同。有興趣嘅朋友都可以望下。