2022-09-18
當日同朋友去觀塘apm嘅genius bar整手機,本身預好快搞掂,點知整完都已經8點幾,附近好多餐廳都閂咗,諗住搵間就近嘅餐廳解決晚餐,就比我發現咗呢間餐廳。明太子醬薯條 $48薯條係波浪型嘅,似茶餐廳嗰種不過再粗少少,偏鹹冇乜薯仔味。沙律醬份量慷慨,唔驚食到最後冇晒醬咁乾真真,明太子份量都唔少,陣味好出,不過就有少少腥。成碟份量好大,一上枱見到都嚇親,最後我哋兩個女仔係食唔晒嘅。鰹魚熟成封門牛柳,香煎鵝肝,溫泉蛋配黑松露炊飯 $208封門柳經過熟成之後肉味香濃,而且餐廳煮得生熟程度啱啱好,肉質粉嫩,咬落唔韌。鵝肝煎得香脆,但係冇乜油香,普普通通,下面係日式炊飯,本身望落以為似意大利飯咁,但係食落口感比意大利飯腍好多,冇牙都食得,每一啖都有香菇同醬油味,溝埋溫泉蛋口感更加creamy,絶對係呢間餐廳嘅必點菜色。焦糖燉蛋千層窩夫酥 $68Croffle擺盤好靚,不過係凍嘅,配上富奶香嘅布丁醬、薄薄一層脆焦糖、同幾粒爆谷,食落冇croffle應有嘅香脆同層次感,煙煙韌韌,不過味道幾夾。沖繩黑糖咖啡$48有少少焦香嘅黑糖味latte,不過不失。餐廳裝修幾靚,有啲乾草乾花嘅打卡位,食物又唔差
明太子醬薯條 $48
鰹魚熟成封門牛柳,香煎鵝肝,溫泉蛋配黑松露炊飯 $208
焦糖燉蛋千層窩夫酥 $68
沖繩黑糖咖啡$48
有少少焦香嘅黑糖味latte,不過不失。
餐廳裝修幾靚,有啲乾草乾花嘅打卡位,食物又唔差,絕對可以一試。