2022-12-12
King's & Queen's 冰室馬鞍山西沙公路533號泥涌村地下有朋友住烏溪沙,今晚一起來到這間餐廳試下,餐廳在泥涌村,西沙公路馬路旁邊,門口可停7-8車,最緊要泊車不用錢,又有小巴708K線,由 烏溪沙小巴站向井頭方向起第二個站就到,不坐小巴,行路約10-15分鐘就到,好快又方便。附近有幾間相連餐廳,這餐廳在向西貢方向,是最後一間,向烏溪沙方向,是最前面, 餐廳嘅招牌在村屋的轉角位,因現在天氣涼涼地,所以食客全部在屋內。這餐廳墻身全部貼上大幅型格嘅牆紙, 望落去舒服養眼。餐牌設計好精美,今晚型仔侍應介紹幾款時令的菜式,四餸一湯,款款都好味。西湖牛肉羹 $108為了我們食得方便,餐廳用了2個煲仔裝上湯羹,方便又貼心,材料有牛肉, 香菇, 超滑的豆腐,一口順滑,味道清香但又可口,在飯前飲最舒服,湯的份量也可按客人的需求來烹調。金牌紅燒乳鴿(隻)$78熱辣辣,金香皮脆肉嫩, 外脆內軟, 2人份量剛剛好。極力推介 - 廚師傑作 扺食泡椒豬手 $58 豬手咬落爽脆又彈牙,少少酸又帶有小小泡椒浸過豬手嘅辣,口感非常豐富,值得再嚟幫襯。推介潮式炸蠔餅 $118脆漿炸得非常好, 不會有油淋淋嘅
馬鞍山西沙公路533號泥涌村地下
這餐廳墻身全部貼上大幅型格嘅牆紙, 望落去舒服養眼。
西湖牛肉羹 $108
金牌紅燒乳鴿(隻)$78
熱辣辣,金香皮脆肉嫩, 外脆內軟, 2人份量剛剛好。
極力推介 - 廚師傑作 扺食
泡椒豬手 $58
推介
潮式炸蠔餅 $118
脆漿炸得非常好, 不會有油淋淋嘅感覺, 蠔仔好新鮮, 咬落去有爆漿嘅感覺, 外脆內軟。
芥蘭炒臘味 $98
芥蘭炒到好爽脆,但臘味不要這麼多料,相反增加芥蘭會更加好。
這間餐廳值得再去光顧。