2019-12-15 114 views
星期一去九龍城食泰國菜,最好就係去橙象,因為佢有每日$1菜色,而星期一有明爐烏頭揀,正價$162架,今日非常抵食!所以一坐底即刻叫條烏頭先。上菜時好大條魚,張枱都無咩位啦,睇住啲水慢慢滾起,忍唔住夾下佢面頭既配菜,其中佢既肉碎我最鍾意食,酸酸香香入曬味。等佢滾起時終於有得食,烏頭夠曬肥美,食落啖啖肉仲好入味,烏頭同呢種泰式青檸味真係好夾,唔會淨係得啲汁有味,而係滲曬入啲魚肉入面。除左魚肉,仲有大量配菜,肉碎份量都幾多食極都仲有,食到咁上下會飄曬去魚尾位置就夾到好多黎食,仲有啲煮到淋曬又索曬味既椰菜,夾夾下應該有一碗既份量,又有冬菇,仲見成條香茅成塊檸檬葉⋯⋯睇到真係落足料架!燒左一陣開始乾,唔緊要因為佢仲配一碗湯汁可以繼續淋上去享用,好細心。每次食泰菜都唔少得串燒,今次都叫左半打豬牛雞,每舊肉都好大粒唔會有食完未滿足既感覺。上菜時熱辣辣,係串燒既應有元素。當有好多樣野想食時最好就係叫個併盤,佢既小食併盤有蝦餅,炸得夠脆之餘唔會太乾,仲保持蝦肉彈牙,點埋泰式辣醬就最夾、春卷係咖哩粉絲味,上菜時太熱食唔到,要放一陣先食到但仍然好香脆、魚餅我覺得最好食,好足料有口感,應該加左啲馬蹄,佢既味道
雜錦串燒
當有好多樣野想食時最好就係叫個併盤,佢既小食併盤有蝦餅,炸得夠脆之餘唔會太乾,仲保持蝦肉彈牙,點埋泰式辣醬就最夾、春卷係咖哩粉絲味,上菜時太熱食唔到,要放一陣先食到但仍然好香脆、魚餅我覺得最好食,好足料有口感,應該加左啲馬蹄,佢既味道我好欣賞因為有強烈既冬陰公味、香葉包雞有別於一般食到乾曬既雞,佢係仲有肉汁架!
小食拼盤
最後叫左杯珍多冰同青檸梳打,珍多冰夠曬椰汁同足料,除左啲綠色條條仲有阿答子同大樹菠蘿,青檸梳打唔使多講,係消濟之選。
如果係九龍城想搵間坐得舒服環境唔錯野食好味價錢又合理既餐廳,下次一定再揀橙象!
青檸梳打
椰汁珍多冰