2021-01-02
係銅鑼灣一帶行街,經過船皇,見佢有下午茶,仲要$36起。因為自己鍾意食泰國菜,所以我就入咗去。船皇主打船麵,而因為一般嘅船麵都比較細碗,所以船皇提供咗細碗麵同大碗麵選擇。細碗單嗌一碗$12,真係好抵食。本身都唔知叫下午茶餐就會有齊曬三碗細碗麵,包括牛肉、豬肉同雞肉。每一碗細碗麵都可以畀你再揀辣唔辣,同埋可以揀返你想要嘅粉麵種類,例如河粉或者金邊粉。所以,你可以有好多個combination。三碗細碗麵(金邊粉&唔辣) ($36)牛肉細碗麵入面有肉片、牛腩同牛丸。 豬肉細碗麵就係有豬腩片、豬肉丸同豬潤。 雞肉細碗麵有雞絲同埋雞翼。湯底非常濃郁,佢主要用牛肉、豬紅熬成,除咗有濃濃肉味外,仲有唔少肉碎撈湯。雖然細碗麵份量比較少,一碗大概有兩三啖麵,但當你食曬三碗麵後,感覺上都幾飽。我最欣賞係豬潤,因為豬潤味道帶有薑味,質感爽口。過,我一食完,就聽到店員話賣曬豬潤。青檸梳打 (+$0 跟餐)梳打用金屬碗盛住,好有泰國風情。泰式炸豬皮 (+$8 跟餐)炸豬皮十分香口脆身,我食到「chop chop」聲,上碟時仲有係暖身唔咪即炸呢?!
三碗細碗麵(金邊粉&唔辣) ($36)
青檸梳打 (+$0 跟餐)
梳打用金屬碗盛住,好有泰國風情。
泰式炸豬皮 (+$8 跟餐)