2018-03-06
星期一晚和朋友來到德己立街 Café Siam 食泰國菜。永遠人多車多的中環區,在此搵依要夾岩時晨,最怕星期五、六晚在此覓食,往往好的餐廳都要等位,所以我會選舉在一至四晚。一行進 Café Siam,燈光真係好暗,暗到擔心會差錯腳。 影相特別難,自己睇返當晚相片都覺得唔靚。 服務員全是外國人,態度友善,會問客人要唔要飲酒, 如果唔點酒會主動送上清水。 每枱客也會送上脆卜卜,加左印象分。 這裡吸引不小老外幫襯,只有2-3 枱客是本地人。先點了 [冬蔭公湯] 打開味蕾奶白色湯頭,味道鮮香,椰汁比例較重,唔算辣,份量較小。 泰式紙包雞打開香葉,一個圓轆轆雞件呈現眼前,炸得香而不油,惹味香口,惜得一試。炸蝦餅份量十足,睇落去已經覺得好熱氣,蝦餅咬落彈性十足,不過食兩件已經夠皮,呢個份量四個人分享會較合適。 青咖哩雞 咖喱汁味道相當好,以香草味主道,辣度慢慢滲出,送飯或naan bread一流,雞肉就變成配角了。 岩岩睇到 openrice book 枱有七折,真係超抵食
影相特別難,自己睇返當晚相片都覺得唔靚。
每枱客也會送上脆卜卜[蝦片],加左印象分。
這裡吸引不小老外幫襯,只有2-3 枱客是本地人。
先點了 [冬蔭公湯] 打開味蕾
奶白色湯頭,味道鮮香,椰汁比例較重,唔算辣,份量較小。
泰式紙包雞
炸蝦餅
青咖哩雞
岩岩睇到 openrice book 枱有七折,真係超抵食