2024-04-04 59 views
中午约朋友食飯,地点选在尖沙咀,大家都就腳。大商場餐廳比較貴,最惨係要等,上去等10分钟,落来又等10分钟,午餐畤間好趕?!好彩选左呢间新泰餐廳。尖沙咀站出口行两步即到,隔離两分鐘即到餐廳门口,主打一個便利!门口有輛"篤篤",加埋泰式擺设及泰囻姐姐侍应,泰有feel啦。餐廳主要係地庫,都几大,有几個区间。装修有泰国风味。安排左卡位俾我地,两個人坐四人座位,好舒服。爭分夺秒的香港人一坐低就点餐,平日午餐只係七八十,好抵。大x乐颓饭都咁上下价,但呢度高几班。不过约人食饭想食豪D,叫左个咖喱軟殼蟹面包,好大份。加多个鸭肉生菜包,咁就平衡啦。咖哩係泰式黄咖喱,好香,吾係死辣。但真係好香好醒胃。配合面包真係一绝。面包係法包类,挖空左装住咖哩,挖出来的外面硬硬脆脆,点咖哩一流。軟毂蟹就酥脆,不錯,可惜係呢度菜,我觉得佢只係配角。生菜包有鴨肉,豬肉等。由於鸭肉的較少見,我地就点來试试,鴨肉炒得酸酸的,配新鮮生菜包住食,宜家好少有。新鲜菜直接食,特别爽甜,特别觉得健康,食完特别醒神。呢间餐廳好先进,有两个送餐机器人。好鬼醒,好怕丑,想影佢时佢会避开。有趣。 #香港 #香港美食 #香港探店 #

#香港 #香港美食 #香港探店 #香港泰國菜 #東南亞餐廳 #尖沙咀 #新泰東南亞餐廳 #新泰 #咖喱 #尖沙咀泰國菜
  • 麵包焗咖喱軟殼蟹