2010-06-10
都不止一次品題呢間小店,無去半年,上星期同友人一行四人再來食飯﹗就是妳了,九龍城泰好味﹗店子雖少,食物種類卻不少。呢度出名價錢相宜,食物比起九龍城其他出名一點的泰菜至少平3成。小店一間,室內座位甚少,迫迫狹狹的只有六七個,其餘枱開在門口及露天後巷,建議坐街更舒服﹗有幾味食物是我同食家每次來都必點的,食左幾十次都仲好有水準﹗就讓我介紹一下我同食家的泰好味必吃三寶﹗第一樣是生蝦刺身,只係$40,有十隻﹗隻隻肥美飽滿,新鮮實淨,入口軟糯爽口得不得了,佢個自家製辣汁超惹味,蘸少少提鮮勁正,不過唔好蘸太多,因為真係好鬼辣﹗以前來每人會食一碟,呢次小吃多滋味,大家分享﹗今夜不喝酒,要了杯青檸梳打,酸酸甜甜幾開胃﹗第二樣必點的食物,是這兒的泰式小食拼盤。只係$50吧,大大碟夠四個人分,在其他地方邊到搵呢?我最鍾意食佢個炸皮蛋,即叫即整入口是熱辣辣的,皮蛋外層包上蝦膠,炸得金黃香脆,中間皮蛋香噴噴又夠軟熟,外脆內軟的交融,有如樂章。食家最愛吃春卷,切得細細粒容易食,春卷皮夠扎實,脆口無比,入面是蘿蔔絲、粉絲、肉碎等餡料等,蘸上甜酸醬同吃,好味道﹗就咁叫個蝦餅有成十件八件,呢個拼盤每人有一件就岩岩好﹗這
就是妳了,九龍城泰好味﹗
店子雖少,食物種類卻不少。
就讓我介紹一下我同食家的泰好味必吃三寶﹗
第一樣是生蝦刺身,只係$40,有十隻﹗
以前來每人會食一碟,呢次小吃多滋味,大家分享﹗
今夜不喝酒,要了杯青檸梳打,酸酸甜甜幾開胃﹗
第二樣必點的食物,是這兒的泰式小食拼盤。
只係$50吧,大大碟夠四個人分,在其他地方邊到搵呢?
就咁叫個蝦餅有成十件八件,呢個拼盤每人有一件就岩岩好﹗
這個蝦餅又是不可多得﹗自家打成的蝦膠,炸得金黃香脆,中間夠哂煙韌彈牙,質素甚高。
難得的是這個拼盤三樣野都係好食,如你在其他地方叫佢唔知搭東又搭西,總有不好吃的存在。
第三樣泰好味必點的食物是辣魷魚沙律﹗
吃前要有心理準備,因為佢個辣汁相當之辣,直頭係會辣到人口唇麻痺0個隻。
係好辣,不過越辣你就越想挑戰佢,食完又叫辣,辣完又再食,這是一個循環﹗
$40又係大大碟,魷魚夠多亦入味,四個人辣到出哂汗也甘願。
這兒的三寶終於都介紹完,平日我同食家兩個人就係食哂以上三樣野都夠皮了,今日難得有朋友分享,梗係食多幾味啦﹗
泰式炒貴刁。
貴刁炒得幾乾身,醬汁香甜夠味,配上大量的芽菜食落清新,當然不得不提佢加入左大量炸蒜粒同埋花生,口感更佳味道更出眾,唔錯喎﹗
咖哩大蝦。
其實食咖哩唔多建議配蝦,一來咖哩味濃,搶哂蝦的鮮甜﹔二來唔知點解次次叫親咖哩蝦都總係失望的。
不過最後都係神推鬼擁叫左。
蝦有四隻,是大頭蝦,咖哩味香濃令我嚼不出蝦味,蝦雖大隻卻未算爽口,下次都係配番豬牛羊吧﹗
吃咖哩我只有一個心願,就是加多兩片蒜蓉包。
雖然個蝦印象麻麻,不過個咖哩夠濃稠,食落除了咖哩香外亦帶蛋香,配蒜包是一絕,相當惹味,盡將其美味簡單的發揮至極點﹗
最後食埋佢地既串燒﹗
雞串來的,不知打從那天開始,我對於呢0的沙爹汁串燒已不太感興趣,醃得總是覺得過火,只知在吃一塊肉,加0的沙爹汁,等如食汁﹗
來這兒,吃我介紹的三寶總沒錯,如未夠飽就試埋個炒貴刁,美味出色﹗
四個人埋單$300,這麼抵食值得我長期對佢支持,這是我第一間放在我的心水餐廳的食店,已三年了仍多番支持,必有原因呢﹗
更多相: