2024-03-14 433 views
九龍城不嬲都好多泰國菜嘅咁我哋行咗一圈之後望到呢一間要排隊估應該係幾好食,所以先至會有人龍,就嚟呢間試一試!-直接講價錢先 兩個人食咗$270仲要係嗌多咗野 都幾抵👍🏻-首先最推薦嘅就係生菜包肉碎炒得乾爽,唔會油淋淋,調味都唔會好重手,食得舒服。個生菜挺身新鮮,夾埋一齊食唔錯第二推薦嘅會係芒果糯米飯好闊綽嘅手筆!俾咗成個芒果,芒果新鮮有汁水甜甜酸酸,唔會有好多根。個糯米飯黏得嚟粒粒分明唔會成pat漿咁,唔會太甜太漏泰式通菜調味略為簡單咗少少,同埋啲油有啲多最遜色嘅會係蟹肉炒飯冇乜蟹肉味,味道單調,最後要撈咗少少生菜包嘅肉碎嚟食先至增加到味道整體而言呢個價錢食到呢啲質素都唔錯只係服務方面係有待改進嘅,見到佢哋真係忙到踢晒腳,落單嘅話都落落下中途突然間出咗去做其他嘢,之後再返返嚟 會有啲好唔連貫同埋要等待嘅感覺
九龍城不嬲都好多泰國菜嘅咁我哋行咗一圈之後望到呢一間要排隊
估應該係幾好食,所以先至會有人龍,就嚟呢間試一試!
直接講價錢先 兩個人食咗$270仲要係嗌多咗野 都幾抵👍🏻
首先最推薦嘅就係生菜包

第二推薦嘅會係芒果糯米飯

泰式通菜
調味略為簡單咗少少,同埋啲油有啲多

最遜色嘅會係蟹肉炒飯

整體而言呢個價錢食到呢啲質素都唔錯
2023-10-30 563 views
随便来吃了一顿,服务员跟看不见一样,喊了点单无反应,好不容易过来,刚点完一个菜就急急忙忙走开了,想再加菜死活不过来。然而埋单的时候更离谱,等他们埋单也死都等不过来,店员在面前来来回回就是不过来结账,看了我们好几眼也要装没看见先忙别的事,最后站起来要走了才过来拦下我们怕吃白食。要不是粤语不好真想在那里吵三百个回合,广东话和英语和普通话都听不懂也就算了,看比手势也看不懂吗??这种服务态度不管再好吃也不配开店吧,更何况味道还不如自己家里做的。
我都是該店常客,當日我及太太到座後先點選了一個餸,然後因為需要時間再選擇,以及因只有倆口,未能一次性下單,一會兒後,便再叫職員準備單,她很生氣說,你為什麼不一次性下單,我不給你下單了,勞氣把手上用來下單的白紙簿掉在我枱上,她說,叫我寫自己的餸菜名稝在白紙簿上,我回覆你們什麼態度要食客自行填寫下單?我都是第一次遇到這個問題.很生氣哦
2023-10-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-03-01 1007 views
原本唔係去呢間但朋友比錯資料諗住算啦照食可能有驚喜, 原本進食過程都正常食品都正常不過不失, 但最後  order 明爐燒魚, menu 入面只寫烏頭就問落單果位呀姐除咗烏頭之外有冇其他選擇(當時我指住 menu明爐燒烏頭幾個字) , 果位呀姐話得烏頭同鰂魚咁我地叫返烏頭, 佢仲問我地係咪要明爐烏頭當時我地3人一齊應係呀, 等咗15-20分鐘左右, 上咗泰式燒烏頭, 我地驚佢上錯咪叫住吵姐話我地要明爐烏頭唔係燒魚, 跟住呀姐堅持話我地要燒烏頭唔係明爐烏頭仲大大聲話我指住幅圖同佢講, 明爐烏頭果頁係冇圖, 燒魚果頁至有圖, 2類係唔同版面頁數, 其實佢做錯燒魚講清楚係冇問題我地點都會要, 但處理手法好有問題, 用語態度亦好差係老屈我地錯當然連道歉或者唔好意思都冇句啦, 當我地食到差不多其實未食晒D野見出面有人等位仲要我地即刻埋單走, 食野個 mood 都冇晒都廢事再繼續坐落去, 以後都唔會再幫襯呢間野亦唔會推薦朋友去(地方基本上係前後枱櫈貼櫈, 肥D都會坐得好辛苦)
(地方基本上係前後枱櫈貼櫈, 肥D都會坐得好辛苦)
2023-02-27
2022-10-15 1020 views
相約幾位友人一聚,其中一位友人介紹到九龍城食泰菜,依家去九龍城可到宋皇臺站出,交通方便了很多。我們叫了一個泰式炒通菜、冬蔭公湯明爐魚、特式拼盤、串燒(雞牛豬)。冬蔭公湯明爐魚很好味,魚肉吸收了酸酸辣辣的冬蔭公湯,十分開胃,而且有越食越辣的感覺😂;炒通菜就很惹味;特式拼盤有春卷、蝦餅同炸皮蛋既小食,春卷蝦餅味道都尚可,熱辣辣,但蝦餅就炸得過火左少少,有點太乾,而皮蛋外層有一層炸粉既物體,第一次食這樣的皮蛋,都幾特別。另外串燒都較為乾咗少少,雞肉就比較韌口。總括來說,呢間泰菜味道都幾好,而且價錢較為經濟,如果下次再經過就試下其他款式既菜。

泰式炒通菜
冬蔭公湯明爐魚
特式拼盤
冬蔭公湯明爐魚
2022-09-27 642 views
呢間泰國菜幫襯咗好多年喇我覺得佢CP值幾高雖然真係冇以前咁好食但係對比價錢都可接受啦~點左~蒜蓉炒椰菜苗呢個係必點嘅勁鍾意食椰菜苗鍾意佢個咬口呢度整得幾好食俾咗大量蒜蓉同埋幾嫩~冬陰功都俾得幾多隻蝦而且蝦肉都OK唔會好林仲有啲菇菇同車厘茄~咖喱炒蝦呢度嘅咖喱汁真係冇得彈一定要點個蒜蓉包來點蝦肉爽身嘅不過就唔算大隻~蒜蓉包都係好香好香隔離枱上檯我都聞到咬落好鬆脆不過一份都幾大份下~串燒雞軟骨雞腎雞軟骨我覺得好正唔會好細粒嗰隻雞腎就略嫌調味得有啲重手
呢間泰國菜幫襯咗好多年喇
2022-09-25
Type of Meal
Dinner
2022-08-12 651 views
約左幾個朋友出食聚聚,就簡左好左好多年既泰好味,今次四個男人食,飲埋啤酒,埋單一個人都係百幾蚊,認真抵食!泰式生蝦,蝦有6隻,size 就唔算係好大果款,中等水平,蝦肉就爽彈,唔會有腥味,加埋個泰式辣汁,真係唔夠喉,如果個辣汁再辣多少少就仲正!泰式鳳爪沙律,呢個係必點既,份量多,味道好,酸酸辣辣咁,好開胃,花生同腰果都係新鮮炸起,好脆口!冇骨鳳爪配埋酸辣汁同西芹食,好清新泰式椰菜苗,用辣椒,蒜頭, 麵豉去炒椰菜苗,味道幾好,椰菜苗係岩岩熟,咬落去仲有少少爽口黃咖哩雞,次次都會叫呢個餸,雞就好普通,係用雪藏雞扒去整,亦唔入味,叫呢個餸係要佢既咖哩汁配蒜蓉法包食,好食到我地叫左兩客法包蒜蓉法包食,好新鮮,到臺果陣仲係熱辣辣,好香牛油同蒜茸味,法包又焗得好脆口,配埋咖哩汁食真係一絕泰式金邊粉,呢個粉就正正常常,食得出有蕃茄醬味,蝦有3-4隻,食落都爽彈燒司華力腸,雞全翼,整黎黎講都燒得幾好,食物外皮有少少焦香,雞翼肉質都算嫩滑,加埋個自製沙嗲醬,不錯!

2022-08-12
泰好味(20/7) 星期三 晚上7點左右特式:講到食泰式野,九龍城應該係最多選擇嘅地方之一,呢度食泰式野既舖頭大多都相當出名,時常都有唔同地區野人慕名而來。食物:今日兩個麻甩佬主要係想啤啤佢,唔係好肚餓,所以只係叫左d小食,但都想同大家分享吓。炸蝦餅 - $68有5大塊,切開左10件,揸得幾香口,又熱辣辣,呢個價錢都相當抵食。燒魷魚 - 呢個係細size,80蚊,都幾爽口彈牙,但就冇乜味,呢個價錢只係屬於正正常常,唔算太抵食。串燒 - 叫左2串雞軟骨/司華力腸/牛丸/墨魚丸/豬肉丸各一串,total 90蚊,比起出邊食串燒算抵食,同埋都燒得幾好食,尤其是佢有兩個醬汁揀,包括泰式辣醬/沙嗲醬,個沙嗲醬幾好食,起碼冇泰式辣醬咁普通,當中雞軟骨真係燒得幾好食,又香口又爽口。飲品 - 飲品有普通汽水/啤酒之類,正常操作,但麻甩佬吹水梗係飲啤酒啦,仲要係泰啤。環境:舖頭內位置好細,但佢有間室內舖頭喺隔離,但當然冷氣就冇鋪內咁舒服,但鋪內都唔好好多位,同有d迫,雖然未去到背貼背,但枱與枱之間都好窄。服務:樓面係泰國既姐姐,服務態度正常,冇特別好或特別差,普通廣東話都溝通到。價錢:兩個麻甩佬,飲埋三
泰好味
(20/7) 星期三 晚上7點左右

價錢:兩個麻甩佬,飲埋三支啤酒,買單312蚊,確實唔貴,坐下傾下又人趕,都可以接受。

總結:呢間係朋友介紹去試,普普通通,不過不失,但當然九龍城有好多好多泰式食店選擇,都建議大家唔好食死一間,應該要試多幾間,先知道邊間最啱自己食。
燒魷魚
炸蝦餅/串燒
2022-07-20
炸蝦餅/串燒
  • 炸蝦餅
2022-06-18 434 views
❤️招牌泰式咖哩炒蟹 肉蟹$320香港好少見加左蛋既咖哩炒蟹😍又香又滑 微甜唔辣 沾滿薄餅同食超正😋肉蟹亦新鮮大隻啖啖肉 必點👍🏻🔸生蝦刺身 $79夠凍 新鮮彈牙🔸燒牛肉 $88味道ok 但overcook 韌到咬唔到😩🔸 泰式炒通菜 $50惹味夠鑊氣👍🏻by C *……………………..
❤️招牌泰式咖哩炒蟹 肉蟹$320

味道ok 但overcook 韌到咬唔到😩

🔸 泰式炒通菜 $50
惹味夠鑊氣👍🏻

by C
*……………………..
  • 咖哩炒蟹
2022-05-29 307 views
每次想食泰菜必定會黎九龍城食泰好味😂,全餸都無得輸!次次都必點酸辣去骨鳳爪、蒜蓉包、雞翼串燒,酸辣去骨鳳爪辣得好過癮,炸花生炸腰果伴碟好香口😋😋蒜蓉包點咖哩食好正,我哋覺得同黃咖喱夾啲~串燒燒得好惹味,雞翼配甜甜地嘅醬好地道,司華力腸燒得唔會乾,燒到啲皮脆卜卜👍🏻👍🏻另外冬蔭公湯夠酸夠辣,而家諗起都流口水🤤泰式炒通菜好有鑊氣,唔會太咸。總之全部都好正😂另外侍應全部都係泰國人,零舍有泰國風味~~
每次想食泰菜必定會黎九龍城食泰好味😂,全餸都無得輸!
另外侍應全部都係泰國人,零舍有泰國風味~~
2022-04-26 425 views
對於應該唔識煮飯既小廢黎講,出街食飯係快靚正嘅選擇!前排唔知點解特別想食泰菜,就夜晚去到九龍城食泰菜相信大家都知九龍城嘅泰菜係好出名,幾乎是但食間都唔會點出錯坐低之後,同frd一次過叫咗勁多嘢食,超豐富-▫️燒豬頸肉($92) 👍🏻幾鐘意食豬頸肉,雖然佢脂肪高,但香味十足又唔會「鞋」▫️燒牛肉 ($88) 稍嫌燒得耐過頭,但酸辣醬汁都算惹味又開胃▫️肉碎生菜包(豬肉) ($65)口味黎講幾正宗,再乾身啲會更加好味▫️酸辣去骨鳯爪 ($65)👍🏻無骨鳯爪啖啖肉,仲送花生▫️泰式冬蔭公(大) ($75)冬蔭公正正常,酸辣味十足,比較多菌類喺入面▫️招牌泰式咖哩炒蟹(肉蟹) ($320)泰式咖哩甜甜地,幾特別,撈飯食都唔錯,蟹肉還算OK▫️生蝦刺身 ($79)👍🏻香港食泰式生蝦真係好貴,不過蝦+蒜+特調醬汁都無得輸▫️泰式炸蝦餅 ($65)👍🏻好大份勁多舊蝦餅,食落都彈牙▫️芒果糯米飯 ($58)暖暖地,椰汁香,芒果一般▪️環境都算乾乾淨淨,都多人食,有時要等下位- 味道值:7.5/10C P 值:7/10 環境值:6.5/10 - 📍泰好味 Thai Good Food九龍城城南道2號 2 Shing Nam
對於應該唔識煮飯既小廢黎講,出街食飯係快靚正嘅選擇!

前排唔知點解特別想食泰菜,就夜晚去到九龍城食泰菜

相信大家都知九龍城嘅泰菜係好出名,幾乎是但食間都唔會點出錯

坐低之後,同frd一次過叫咗勁多嘢食,超豐富

▫️燒豬頸肉($92) 👍🏻

幾鐘意食豬頸肉,雖然佢脂肪高,但香味十足又唔會「鞋」

▫️燒牛肉 ($88)

稍嫌燒得耐過頭,但酸辣醬汁都算惹味又開胃

▫️肉碎生菜包(豬肉) ($65)

口味黎講幾正宗,再乾身啲會更加好味

▫️酸辣去骨鳯爪 ($65)👍🏻

無骨鳯爪啖啖肉,仲送花生

▫️泰式冬蔭公(大) ($75)

冬蔭公正正常,酸辣味十足,比較多菌類喺入面

▫️招牌泰式咖哩炒蟹(肉蟹) ($320)

泰式咖哩甜甜地,幾特別,撈飯食都唔錯,蟹肉還算OK

▫️生蝦刺身 ($79)👍🏻

香港食泰式生蝦真係好貴,不過蝦+蒜+特調醬汁都無得輸

▫️泰式炸蝦餅 ($65)👍🏻

好大份勁多舊蝦餅,食落都彈牙

▫️芒果糯米飯 ($58)

暖暖地,椰汁香,芒果一般

▪️環境都算乾乾淨淨,都多人食,有時要等下位

味道值:7.5/10

C P 值:7/10

環境值:6.5/10

📍泰好味 Thai Good Food

九龍城城南道2號

2 Shing Nam Road, Kowloon City

港鐵宋皇臺站B3出口, 步行約3分鐘
2022-04-21
2022-02-01 658 views
泰好味!真係食咗好多年 以前夜晚開到2點,成日過和黎食宵夜唔算好大間 未疫情之前經常要排隊如果黎九龍城食泰國嘢一定係食佢真係又平又好食😋泰國EE全部都好Nice 最愛飲冰凍椰青必叫生蝦!未諗到食咩之前坐低都會叫定碟生蝦夠凍又大隻,個醬汁好惹味馬拉盞炒椰菜苗炒粉絲 好入味串燒 雞牛羊豬有齊 燒墨魚丸都好好食 通常會叫姨姨拎多份生蝦醬汁點黎食熱愛果種辣味每次唔夠食再加多個炒飯😂食咗咁多年都係咁大份我很醜但我很好食😋出面層皮用鹽包住燒 魚肚入邊塞咗唔同香料 例如香茅 揭開塊魚皮香噴噴嘅魚肉 勁滑再點辣醬汁 出色!
泰好味!真係食咗好多年
以前夜晚開到2點,成日過和黎食宵夜
唔算好大間 未疫情之前經常要排隊
如果黎九龍城食泰國嘢一定係食佢真係又平又好食😋
泰國EE全部都好Nice

最愛飲冰凍椰青

必叫生蝦!
未諗到食咩之前坐低都會叫定碟生蝦
夠凍又大隻,個醬汁好惹味

馬拉盞炒椰菜苗

我很醜但我很好食😋
出面層皮用鹽包住燒
魚肚入邊塞咗唔同香料 例如香茅
揭開塊魚皮香噴噴嘅魚肉 勁滑
再點辣醬汁 出色!
燒魚
  • 泰式生蝦
九龍城有小泰國之稱,要留得住我既胃就衹有呢間 ^泰好味^呢間餐廳幫襯左十多年,久唔久都會約下老朋友大擦一餐,朋友又會介紹其他朋友去,真係水準唔錯架,價格亦相宜又唔貴
泰式生蝦
生菜包拼豬肉
  • 監鹽燒鰂魚
  • 生蝦刺身
2021-10-16 597 views
去到九龍城搵食第一時間諗起泰國🇹🇭菜但都有好多選擇今次家人推介泰好味😋可能過左晏晝時段都唔算太多人待應都好友善不過疫情下注意一下口罩會比較好😅🔆菠蘿炒飯🍍粒粒菠蘿🍍 酸酸甜甜🔆酸辣去骨鳳爪⚠️辣味注意‼️好開胃 但係一食個下真係俾個辣 嚇親🔆泰式炒金邊粉個蕃茄醬味太搶個人麻麻地 🔆馬拉盞炒椰菜苗惹味 脆口🔆燒烤豬頸肉香脆 又唔會太肥膩不過醬汁偏咸🔆泰式炸蝦🍤餅香脆彈牙😆又脹卜卜🔆串燒 (雞。牛。豬。墨魚丸)都算唔錯 沙嗲醬 唔係好重花生🥜醬味 食泰國菜唔少得飲品😆爽呀😆🔆珍多冰🔆椰青
去到九龍城搵食

香脆 又唔會太肥膩
不過醬汁偏咸

🔆泰式炸蝦🍤餅
香脆彈牙😆又脹卜卜

🔆串燒 (雞。牛。豬。墨魚丸)
都算唔錯 沙嗲醬 唔係好重花生🥜醬味

食泰國菜唔少得飲品😆
爽呀😆
🔆珍多冰

🔆椰青
2021-07-31 691 views
早一個星期喺太子食過泰菜(泰廚,但係雞煲打邊爐),真係唔掂,琴日特登再食一次九龍城正宗d嘅泰菜,因為只有泰國當地嘅泰菜,夠酸夠辣最啱我口味😊琴日我哋打晒針,10個人食,分2台,食咗好多嘢,啤酒飲品,每人$150多d,我覺得只係串燒比較差啲,實肉d同埋偏甜d,其他都好味,尤其:店員推个,鹽焗鰂魚,大條又肉鮮👍🏻👍🏻👍🏻豬頸肉👍🏻👍🏻👍🏻黃咖喱海鮮+法包👍🏻👍🏻👍🏻
琴日特登再食一次九龍城正宗d嘅泰菜,
因為只有泰國當地嘅泰菜,夠酸夠辣最啱我口味😊
琴日我哋打晒針,10個人食,分2台,
食咗好多嘢,啤酒飲品,每人$150多d,

我覺得只係串燒比較差啲,實肉d同埋偏甜d,

其他都好味,
尤其:
店員推个,鹽焗鰂魚,大條又肉鮮👍🏻👍🏻👍🏻
豬頸肉👍🏻👍🏻👍🏻
黃咖喱海鮮+法包👍🏻👍🏻👍🏻