2024-05-25 696 views
灣仔街坊,有時經過軒尼詩道近金鐘嘅永昌大康,見到有間上樓泰菜。喺呢到見無食評,就過門不入。今個星期六終於心血來潮單拖食晏,慶幸無走寶。平日有lunch set,星期六散叫。因為想試完先帶朋友嚟,就叫咗啲“考牌菜”。豬頸肉粉絲,加廿幾蚊轉冬蔭公湯。我怕偏酸嘅冬蔭公,呢到嘅冬蔭公啱晒我,唔會太酸,辣味都啱啱好。豬頸肉唔太肥又唔太乾。炸蝦餅(細),有6塊,好慷慨,新鮮即炸,香口好味。凍泰式奶茶,正常表現。全場得我一個,泰籍阿姐好親善,問我食物啱唔啱口味。問佢生意點,果然只係平日返工食晏時間先多生意,一到平日夜晚和星期六就水靜鵝飛。始終食肆位置唔係人流旺嘅大街,仲要上樓舖,又缺少宣傳,係呢個飲食業搵食艱難嘅日子,真係令人憂心。呢到係會員制,填表入會,下次就可享9折優惠。阿姐好好客,送咗個自家製小小椰汁糕我試,裡面有芋頭粒,比坊間一般嘅椰汁糕口感更豐富。平日lunch set百零蚊,包前菜飲品甜品。

炸蝦餅(細),有6塊,好慷慨,新鮮即炸,香口好味。

凍泰式奶茶,正常表現。

呢到係會員制,填表入會,下次就可享9折優惠。

平日lunch set百零蚊,包前菜飲品甜品

冬蔭公豬頸肉粉絲,炸蝦餅
2024-05-25
$227 (Lunch)
冬蔭公豬頸肉粉絲,炸蝦餅
  • 炸蝦餅