2021-09-22 79 views
一個人無無聊聊咁行下YOHO,發現原來有一區域有好幾間食肆,有日式餐廳、日式火鍋、西式餐廳、台式餐廳、多國菜餐廳(以泰國菜為主),最後揀左食泰菜。我不太喜歡食肥膩嘢,所以揀左三款清淡嘅菜 (頭盤、主菜、甜品)。我嘅頭盤係泰式柚子鮮蝦沙律 ........ um 好味道,柚子有少少苦澀味,但酸酸甜甜嘅汁平衡返啲苦澀味,拌入鮮蝦、花生、炸椰子絲、炸蒜絲、葱粒、紅葱頭,食起來好醒胃,味道好多層次,做頭盤一流。我嘅主菜係越式軟殼蟹米紙卷 ........ 透光輕薄嘅米紙卷包著咸香酥脆嘅軟殼蟹,配上牛油果、蟹子、沙律菜、甘筍條、青瓜條,唔洗點醬食都覺得好美味,因為啲材料好新鮮,所以食到食物本身嘅鮮甜既健康。我嘅甜品係椰絲班蘭丸子布甸 ........ 第一次食班蘭布甸,造型好特別,係一個暖食嘅甜品,不太甜,好啱我口味,一粒粒綠色嘅班蘭西米粒搓成一個大波波,口感煙煙靭靭,再以新鮮椰絲條包住,一口咬下滿滿嘅椰香,上面鋪滿一絲一絲嘅甘筍絲,非常吸晴。

泰式柚子鮮蝦沙律

越式軟殼蟹米紙卷