2019-12-13
平時都係聽人講食泰國菜梗係要去九龍城啦,所以就決定入九龍城搵好野食,因為九龍城都幾難去,所以平時都好少入去食飯。我地入咗依間餐廳,見到餐牌都真係有好多泰國必食既野。我叫咗最鐘意食既泰式生蝦,啲生蝦都幾新鮮,咁佢個特製醬汁同啲生蝦都好夾,一齊食既感覺係梗加有鮮味。醬汁入面有青檸汁、生蒜頭同辣椒。之後叫咗泰式生菜包辣肉碎,依個啲肉碎真係好惹味,調味做得吾錯,有生菜包住食就岩岩好,個味吾會太濃。因為我又想食串燒又想食炸蝦餅,所以就叫咗小食拼盤,有四種小食,咁就可以滿足晒我既需要,有3舊蝦餅、3條春卷、3串雞肉串燒同埋3個燒雞。個個用葉包住既燒雞都幾得意,不過我地都仲未知點解要用葉包住。仲叫咗青咖哩,我地好鐘意依個味道,因為佢既既濃度、辣度同埋香料既味道都岩岩好,所以我地用哂啲咖哩汁撈飯。最後,我叫咗個芒果黑白糯米飯,啲芒果都算係甜,糯米飯都煮得剛剛好,但個椰汁就有少少甜。