2018-09-08
因為一啲事情,我老公嘅工作夥伴分別同一時間由關島同廣州嚟到香港。我老公做東道主請佢哋食晚飯。因為佢哋住喺太古同埋將軍澳嘅關係,我推介咗呢間喺砲台山嘅泰式餐廳畀佢。 我哋一行五人八點幾嚟到呢間餐廳,星期五嚟講呢間餐廳唔算好多人,直至攞到離開嘅時候,入座率都係得一半左右。可能因為地方較偏,同埋新開冇耐,所以未有人識,咁樣仲好,唔使同人逼,唔使等位就可以食到隱世美食。但其實佢距離砲台山地鐵站,只係六七分鐘嘅步行路程,一啲都唔遠。想嚟試下嘅朋友可以喺砲台山嘅A1出口出,向左手邊過對面馬路一直向左手邊緣轉彎位行,過咗巴士站過咗一條街跟住到過埋木星街,右轉入下一條叫水星街,行幾個舖位就到㗎喇。裏面嘅空間感唔錯坐得幾舒服,冷氣亦都好足夠。今次嘅菜單係由老闆發板,我哋分別試咗好多泰式同埋台式嘅經典菜式。呢間餐廳可以話集合咗台式同埋泰式嘅著名菜式,我哋分别點咗有頭盤嘅辣魚皮啦,泰式鳳爪啦,台式嘅蠔仔煎,烏頭魚,咖哩蟹,三杯雞,泰式小食拼盤。我哋仲叫咗兩個湯包括冬陰功湯同埋椰子雞湯,仲有甜品椰汁糕。另外我就試咗凍泰式奶茶同埋香茅茶。我原本想試埋佢個生蝦㗎,但係後尾好似叫得太多餸,所以就冇落order。個人
個人覺得呢一間泰式餐廳系泰式菜方面係做得比台式菜出色嘅,佢雖然唔係泰國人開,但係啲味道好唔錯,食落亦唔覺有味精,同埋好切合到香港人嘅口味,絕對可以encore嘅。
泰式鳳爪
麻辣魚皮