2018-01-26
同娘親去佐敦一間泰菜食咗兩個火鍋套餐 每個套餐包一個爐 一堆配菜 一杯嘢飲 一份甜品海鮮套餐 HKD168。先講下裏面有咩食 有蝦 青口 魷魚 廣島蠔 白魚丸。雖然佢係mini版火鍋 好似平時去吉野家打邊爐咁 但係收得成百幾蚊 海鮮分量一啲都唔孤寒。 就好似我最愛食嘅 青口同蠔都有各三隻 兩種辣湯底都將佢哋嘅腥味僻盡 放落口汁鮮味濃 非常過癮 吞落個肚。 雖然以上兩款食材市面既成本 都比較貴 但唔代表佢哋比較好食 比較令到我留下深刻印象嘅係鮮蝦同白魚丸。 鮮蝦令到我同娘都讚不絕口 首先佢嘅外殼煮完之後嘅質地就好似白兔糖表面果張糖紙咁 唔使去殼就已經食得。 男朋友成日讚自己d肌肉好結實 但係都唔夠隻蝦啲肉咁實淨 究竟啲蝦啲肌肉咁結實有冇諗過去做運動員姐 可愛迷人同秃到反光嘅額頭 隻隻都好有potential可以去選亞洲先生 畀啲自信用碗湯照下自己 你okay架 而且絕對有能力加入中國夢幻跳水隊 講到海洋裏面嘅最高能力嘅生殖能力動物佢哋一定唔會輸 哈哈哈哈哈哈。至於白魚丸滑捋又爽口 再配埋泰式嘅酸辣湯底係幾咁美好嘅相遇牛肉套餐HKD138。呢個套餐嘅牛肉產品有三種 美國肥牛 鮮滑牛肉同牛肉
海鮮套餐 HKD168
。先講下裏面有咩食 有蝦 青口 魷魚 廣島蠔 白魚丸
牛肉套餐HKD138
。呢個套餐嘅牛肉產品有三種 美國肥牛 鮮滑牛肉同牛肉丸 雖然種類唔多 相比海鮮之下分量就多好多
。美國肥牛嘅牛肉質素絕對唔係講笑 油脂馨香教人舉筷數次 同娘親一齊分享係一種痛快
。比較而言滑牛就冇咁出色 比較硬身 但係牛味依然 鍾意有口感嘅人可以一試
。 牛丸因為太好食比人食曬(其實係佢以為我唔鍾意食 所以試唔到有啲可惜 但佢話味道係唔差 唔會好似出面佳寶啲牛丸咁有陣雪味
。
。而每個套餐嘅蔬菜包括 冬菇 金菇 粟米 粟米芯 蘿蔔 生菜 芹菜
。如果唔夠食要加餸嘅話 其中比較推薦嘅蔬菜係 冬菇 粟米 同粟米芯
。個人最鍾意就係冬菇配酸辣椰汁湯 冬菇嗰浸樸實嘅香氣加上椰汁味就變得更有趣 大大件滑身嘅冬菇中間有十字裂痕 所以唔會太難夾 睇起上嚟就好似啲日本動漫裏面路邊小蘑菇咁
。粟米清甜得出色 同平時喺快餐店配菜粟米唔可以比較
。粟米芯細緻可愛 咀嚼起上嚟一粒粒粒粒 口感好特別 甜甜地 好單純 令到人好想保護佢
酸辣椰汁湯
。 相比以往飲過一次嘅椰汁湯椰汁味更濃 所以用嚟打邊爐就適合不過 白雪雪嘅綿綿湯底 放每件火鍋配料都好似就嚟融化咁 妙絕嘅滋味
冬陰功湯
。即係冬陰功
椰汁黑珍珠
。飲埋呢杯飲品就肯定到呢度既椰汁係出色過人 椰相比過往飲過嘅椰汁飲品 椰香更濃厚 鍾意椰香嘅心願能夠被滿足
。乳白色之中有好多黑色一粒粒 其實係超級食物奇亞籽 用吸管逐粒吸啜最適合不過
青檸梳打
。 淨係飲到梳打味 唔太推薦 但非常推薦椰汁黑珍珠
呢間餐廳啲裝修環境 就好似帶咗人去度假咁 好有心思