2023-04-25 106 views
上環有間人氣泰國菜餐廳一直都好想去,見到menu有下午茶我就想試吓佢tea set 拼盤,下午茶有晒經典小食可以食到好多款泰式嘅風味,又唔會覺得好飽肚😁特色就係用英式hightea盤上,第一層前菜有兩款,泰式生蝦配上特製嘅青辣醬,口感好新鮮而且鮮蝦好彈牙,而另外仲有厚切炭燒豬頸肉,食落去口感爽口一啲都唔肥,生菜包好多香料味道都好出色,柚子沙律酸酸甜甜開始開動我個胃🙈😛第二層有串燒雞肉用炭燒,燒到香口裏面雞肉一啲都唔乾身點上沙嗲醬更加提升雞肉香口,另外佢仲有炸魚餅同埋炸春卷裏面餡料好豐富外邊更加炸到好鬆脆點上酸酸辣辣,好滋味睇佢嘅生菜包,加上咗個細細的杯裏面嘅肉絲同埋香料望落去清淡,以為唔係好辣百度嘅風味,肉碎唔會太過肥膩最後一層就係甜品,三種甜品,我覺得一啲都唔甜,加上斑蘭簡直係Perfect😍另外椰汁糕裏面椰汁底下西米煙靭度好好👍🏻好好味最後芒果糯米飯🍚糯米飯有微甜煙煙韌韌好黏口,芒果微微酸唔會太過甜,細細杯女士胃口唔使食太多,份量啱啱好😍🫶🏻

第二層

另外椰汁糕裏面椰汁底下西米煙靭度好好👍🏻好好味