2020-02-25
今日同朋友去左呢間泰式酒吧餐廳食飯,入面環境十分舒適,播放住輕鬆既背景音樂,令到環境非常有氣氛,適合聚舊談心。職員告知逢星期五有live band。隨後職員為我哋介紹左兩杯cocktails。Plum Meng’s Soup孟婆湯($68)是呢度既主打cocktail, 有齊酸甜苦辣四味,飲落比較濃鬱,層次分明。另一杯係Dancing Grape($68)是以巨風提子為主題的,酸甜平衡,較爲fresh。隨後我哋分別叫左兩個前菜同兩個main dishes。Parma Ham Asparagus Roll風乾火腿蘆筍卷($98)是具有層次感的前菜,以披薩為底的,再用parma ham包住蘆筍,並在面上塗上牛油果醬,食落去能先品嘗到披薩的香鹹、繼而是parma ham、蘆筍及牛油果醬的鹹淡味。Burrata Starter布袋芝士頭盆($128)則是以ball形狀的布袋芝士來配合番茄仔,食法為一口芝士,一口番茄。由於布袋芝士外層煙韌,內層軟滑細膩,食落並不會膩和飽滯,反之口感豐富、口味清新,十分開胃。Steamed Mussels With Wine&Butter白酒煮籃青口($128)
隨後職員為我哋介紹左兩杯cocktails。
隨後我哋分別叫左兩個前菜同兩個main dishes。
Steamed Mussels With Wine&Butter白酒煮籃青口($128),青口挺新鮮,烹煮入味,食落有陣陣酒香及香濃忌廉蒜香味,味道十分合配。厨師告知,
Tom Yum Goong Spaghetti冬陰功海鮮意粉($118)則是西泰式混合創新的煮法,泰式調製的酸辣冬陰功配合西式烹調,海鮮及意粉食落十分香辣惹味,面上加上的木魚也令意粉更有口感。喜歡食辣的可以一試!!!
整體黎講,食物幾高質,值得推薦。