2018-06-02
呢間木船泰國菜真係可以稱得上是平靚正之選。餐廳比想像中大,但係都座無虛席,一踏入食飯時間,就已經全場爆滿。餐牌顯示的菜色有好多款,而且同一般泰式餐廳有唔同之處,無論飲品,以致簡單及普遍的菠蘿炒飯,都有其特色及別具風格之處。泰式木瓜沙律,清新、爽口,醬汁略帶酸甜,作為開胃菜,實至名歸!泰北生菜包,肉碎炒得乾濕合宜,香料配搭得恰到好處,辣味夠晒刺激,生菜經過修剪處理,又靚又新鮮,數量亦足夠包D肉碎,真係好好味!雜錯野菇炒金邊粉,用竹碟盛着啲金邊粉,夠晒特色,賣相好大碟,配料有好多,有菇菌、豆乾、芽菜、雞蛋、仲有雞肉,金邊粉炒得夠鬆散,唔會槳住一嚿嚿,配上泰式香料、花生碎,食落好香口,金邊粉亦都好有質感。鹹肉炒椰菜苗,平時比較少食,所以叫咗呢碟,椰菜苗好翠綠,食落略為偏硬,但係啲菜好新鮮,令人食得放心。兩杯飲品,一杯是粉紅色的迷人小象,同另一杯士多啤梨飲品,都調校得相當出色,飲品清新,不會太甜、太漏,而且在炎熱的天氣下,飲落令人覺得非常消暑。