2007-09-28
問過一D好熟悉泰國食品朋友有冇嚮香港食過泰國生蠔,原來佢地都唔知香港有得食。上次我去泰式燒王BBQ2食野,阿姐同我講遲D佢會嚮泰國訂D生蠔過來,問我有冇興趣試。咁識我人都知我勁鐘意食生蠔嫁啦,而且泰國生蠔我又真係未試過,所以就留低電話,叫阿姐一有貨就打比我。咁果晚利苑巴魯坦龍蝦單野笑到肚都未痛完時,阿姐就打來話有蠔,問我食唔食,咁我梗係食啦。佢問我留幾隻,我問佢幾錢隻,佢話15蚊隻,我心諗15蚊隻大得去邊,應該係BB蠔來的,咁我平時拍生蠔隨時一打兩打都面不改容嫁啦,於是叫佢留番十隻八隻比我。乍乍臨換衫,Con都無帶,帶眼鏡,但又著啤酒妹衫加條榆枷褲(唔好誤會,我唔識榆枷的,買呢條褲係貪佢夠鬆!),又冇梳頭,成個人不倫不類,超攪笑!搭12分鐘忘命小巴去到,成間舖得我一個人。阿姐D生蠔出來果時我嚇一跳,原來d蠔都幾大隻,好彩我未食飯,應該ok掛。呢D蠔當然唔係新鮮即開嫁啦,而食法又同我地平時食開果D唔同,由阿姐親自教路。首先,要將蠔肉(巳脫殼)咄來放嚮碟上,加d酸辣汁,甜辣醬,放d炸乾蔥絲,本來要放埋一束臭草上去的,不過阿姐就叫我唔好擺臭草住,食先。大啖吞成隻蠔落口,趙幾下,無我預期咁腥,
去得果度,鰤魽走唔甩。食過咁多間,都係呢度最鮮最肥最甜最夠生,真係食到成口血,好滿足。破天荒冇飲啤酒,飲珍多冰,唔過甜,又幾好。
個笑面,係比可愛阿姐同d鰤魽!而味道果4分,亦係靠鰤魽拉高。
題外話1: 好多人都會覺得,泰國咁熱,邊有人食生蠔;而且泰國環境同氣侯,都唔適合蠔生長啦。我都覺得係,不過依家自己真係食嘛,所以就衰衰咁唔抵得頸走去睇d關於亞洲,特別係泰國漁業報告文獻,發現原來泰國以前係好多野生蠔嫁,不過後尾因採捕過度同污染問題,搞到供應下降,咁泰國政府就積極發展養蠔業,當然養唔係全部都係可以生食果D生蠔啦,應該只有三數個品種係可以生食。唔講唔知你地又知唔知,原來最早開始嚮泰國養蠔,又係我地中國人呢!有話其實泰國生蠔如果即開即食係幾甜幾好味的,可能我食果d唔係新鮮野,所以有咁大差別啦!泰國當地唔係有咁多地方有本地生蠔供應,Somboon 或Je Ngor應該有喎。
題外話2:雖然食完都幾滯,但心諗食咁多生冷野冇d熱野落肚又唔得,呢度d湯面又麻麻,我鐘意泰北家鄉湯又多湯小,於是走去永珍食碗生牛肉粉,點知勁難食,牛肉幾乎熟透,又韌到咬唔落,D湯香料少得可憐,冇層次,飲完成晚渴到人都顛。經過清真牛肉館又買幾件牛肉餅返去食,係好熱辣辣同皮薄多汁,不過d牛肉餡就好鹹,真係“鹹在骨子裏”。